L’IDIBELL i la seva lluita contra la Covid-19

Composició_2C _TW def

La pandèmia de la Covid-19 ha creat una gran emergència social i avançar en la recerca és l’única solució per poder afrontar-la i controlar-la de manera definitiva. Des de l’inici de la crisi, l’IDIBELL s’ha adaptat a les noves necessitats, creant noves línies d’investigació enfocades a combatre el virus, aplicant tots els coneixements adquirits en el passat a la pandèmia. Tot, en un entorn que requereix extremar les mesures preventives, reduir la mobilitat i augmentar distància social, al qual també ens hi hem adaptat.

 

Hem iniciat nous projectes d’investigació

 

Des de l’inici els investigadors de l’IDIBELL es va posar en marxa i va dissenyar diversos projectes per estudiar el nou coronavirus. Fins al moment, s’han finançat 7 d’aquests projectes en convocatòries competitives, que han rebut un total d’1,2 milions d’euros. El Departament de Salut en va seleccionar 3 en la convocatòria “projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19”: El projecte del Dr. Xavier Solanich, que utilitza dos fàrmacs aprovats per a altres indicacions per reprimir el sistema immunitari; el projecte del Dr. Rafael Mañez, juntament amb la spin-off RemAb Therapeutics, que pretén potenciar els anticossos neutralitzants contra el SARS-CoV-2; i el projecte del Dr. Jordi Carratalà, que estudia el genoma dels pacients de Covid-19 per identificar el perfil genètic d’aquells que desenvolupen la Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda.

Paral·lelament, l’equip del Dr. Carratalà també ha rebut finançament per part del Instituto de Salud Carlos III (ISCII) i els seus fons contra la Covid-19. Convocatòria que també va seleccionar els projectes del Dr. Oriol Bestard, per estudiar la resposta immunitària en individus immunodeprimits, i del Dr. Jordi Bas, per generar un algoritme de pronòstic per poder triar la millor opció terapèutica, del qual l’IDIBELL n’és soci.

Més enllà dels fons competitius, l’IDIBELL ha signat fins a 20 acords de col·laboració amb promotors externs per un valor d’1,4 milions d’euros. Entre ells ressalten els acords amb Gilead, Grifols, Novartis o GeSIDA. Cal destacar també l’acord amb la farmacèutica Roche, que ha fet possible iniciar l’assaig clínic Fibro-Covid, el qual està avaluant l’eficàcia terapèutica d’un fàrmac en aquells pacients que, tot i haver superat la malaltia, presenten fibrosi pulmonar.

 

Primers resultats

 

Són molts els esforços personals i econòmics que s’estan posant en la recerca de la Covid-19, gràcies als quals ja estem veient els primers fruits. La rapidesa en què la societat científica s’ha adaptat a la pandèmia ha permès obtenir ja els primers resultats mantenint tota la rigorositat científica. Fins al moment, l’IDIBELL ha liderat 27 i ha col·laborat en 41 treballs publicats, amb un factor d’impacte mitjà de 8,8 punts.

Entre els articles amb participació de l’IDIBELL hi ha dos Science que han posat en el punt de mira l’interferó com a responsable dels casos més greus de Covid-19. Aquests treballs han estan realitzats per un consorci internacional, en el que hi ha participat l’equip de la Dra. Aurora Pujol, i que ha demostrat que els pacients joves sense antecedents amb complicacions severes de la malaltia presenten una alta freqüència de mutacions en la via de l’interferó. A més, demostra que aquests pacients greus fabriquen anticossos contra la pròpia citocina. En conjunt, aquests resultats suggeririen que l’administració d’interferó en estadis primerencs de la malaltia podria ser beneficiosa en els pacients que presenten aquestes alteracions.

 

 

Un altre article científic destacat, amb participació del grup del Dr. Carratalà, és el realitzat amb la primera cohort Covid-19 espanyola. Aquest estudi es va dur a terme en 127 centres hospitalaris espanyols i 4.035 pacients que van permetre identificar l’edat major de 70 anys i el sexe masculí com a factors clau en la mortalitat per Covid-19.

A part de la recerca científica més clàssica, també hem tingut temps d’observar, reflexionar i treure conclusions sobre el que estava passant. En un comentari publicat a la revista Lancet Hematology, l’equip de la Dra. Anna Sureda recomanava  ajornar les visites i tractaments no urgents dels pacients oncològics, crear barreres físiques amb els pacients de Covid-19 i potenciar la telemedicina. En aquest sentit, la Dra. Sureda assegura que “hem hagut d’aprendre molt de pressa, però moltes les noves lliçons han entrat per a quedar-se”.

“Hem hagut d’aprendre molt de pressa, però moltes les noves lliçons han entrat per a quedar-se” Dra. Anna Sureda

Durant aquest temps vam tenir l’ocasió de parlar amb el Dr. Sebastià Videla, farmacòleg clínic i cap del Departament de Recerca Clínica de l’IDIBELL, que va patir la malaltia. En aquesta  conversa Videla va reflexionar sobre la recerca que s’està fent contra la pandèmia i com aquesta és l’única via que pot donar el coneixement necessari per a poder derrotar-la.

Molts d’aquests testimonis estan recollits a “Bellvitge, un hospital transformat per la Covid-19”, un documental sobre la transformació històrica que han sofert l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) durant la pandèmia de la Covid-19. Amb aquest testimoni audiovisual es va voler deixar constància dels canvis radicals que va causar el nou coronavirus. El documental, una coproducció de l’IDIBELL, el HUB i la productora Minoria Absoluta, es va emetre per Televisió Espanyola i que ara està disponible en el nostre canal de Youtube.

 

 

 

 

Iniciatives pròpies

 

A part de les nombroses publicacions en les quals hem aparegut, també han sorgit diverses iniciatives pròpies enfocades a atacar diferents aspectes de la pandèmia.

Per una banda, el Grup de Recerca Psiquiàtrica, conjuntament amb la Unitat de Comunicació i Estratègia de l’IDIBELL i amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet, van crear una enquesta dirigida a la ciutadania per estudiar els efectes de la Covid-19 en la salut física i mental, els hàbits alimentaris, la conducta de joc, les addiccions, el consum cultural o les fonts d’informació en temes de salut i ciència, entre d’altres.

En el terreny de l’epidemiologia, la Unitat de Bioestadística de l’IDIBELL va participar amb altres centres en la creació d’una aplicació web, anomenada COVID-19 TRACKER, que permet fer un seguiment exhaustiu dels diferents marcadors epidemiològics de la pandèmia i comparar-los a nivell global. Aplicació que està tenint un gran èxit.

 

 

 

Accelerar aquests projectes depèn de tots

 

Per ajudar a impulsar la recerca de la Covid i totes aquestes iniciatives, hem creat dues campanyes de mecenatge que encara estan actives si s’hi vol participar.

L’IDIBELL treballa de la mà de grans hospitals que estan rebent persones afectades per la Covid-19. En aquesta situació, metges, investigadors i personal sanitari estem treballant plegats per atendre els pacients, identificar noves dianes terapèutiques, prevenir la infecció, i desenvolupar mètodes més ràpids de diagnòstic. Si vols col·laborar per ajudar-nos a frenar el virus només has d’entrar a la pàgina web coronavirus.idibell.cat i fer el teu donatiu.

 

 

El cuiner Nandu Jubany i l’empresa especialitzada en roba de cuina d’alta qualitat CSTY, han dissenyat unes mascaretes solidàries per recaptar fons per a la recerca contra la Covid-19 de l’IDIBELL. Es tracta d’unes mascaretes molt especials que volen transmetre somriures en lloc de virus i per això el porten dibuixat, i és que #AmbUnSomriure #BellvitgeInvestiga.

 

Scroll to Top