Salut finançarà 3 projectes de l’IDIBELL sobre la Covid-19

NO17 - Foto Composició

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) i en col·laboració amb Biocat, finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. Entre els projectes seleccionats, n’hi ha 3 liderats pels Drs Jordi Carratalà, Rafael Mañez i Xavier Solanich, investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

El procés d’avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d’una desena d’assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes. Els projectes que rebran finançament inclouen teràpies contra la Covid-19 (noves teràpies, teràpies d’anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

S’espera que alguns dels projectes seleccionats puguin arribar als pacients abans de finalitzar l’any i nodreixin l’assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

“L’excel·lència científica dels projectes permetrà la translació de la recerca a la pràctica clínica a curt termini per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible –destaca el Director General de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat. Per altra banda, Jordi Naval, Director General de Biocat, ha recordat que “des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, els investigadors dels centres de recerca catalans treballen contra rellotge per identificar vacunes, teràpies i altres eines que ajudin a gestionar aquesta crisi”.

Els projectes han estat seleccionats en funció de la seva singularitat i originalitat, el valor científic, la claredat i l’adequació dels objectius, la robustesa del projecte i la credibilitat de la metodologia proposada; l’impacte que tindrà la seva execució i aplicabilitat; l’adequació del pressupost, calendari, equip, recursos als objectius plantejats; i la immediatesa, viabilitat i temps d’arribada al pacient, prioritzant els projectes de més ràpida implementació.

Els projectes liderats per l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge són:

 

Noves teràpies

Projecte liderat per l’investigador Rafael Mañez, amb la col·laboració de RemAb Therapeutics i IrsiCaixa, per identificar un potencial fàrmac basat en glicopolímers que faciliti l’actuació dels anticossos neutralitzants front el SARS-CoV-2.

 

Assaig clínic amb una combinació de medicaments ja comercialitzats

Assaig clínic liderat per Xavier Solanich que empra dos fàrmacs que reprimeixen el sistema immunitari, ja aprovats per altres indicacions, en 84 pacients amb pneumònia greu per Covid-19 i paràmetres inflamatoris analítics elevats.

 

Estudis genètics

Estudi del genoma de pacients de Covid-19 que permeti determinar el perfil genètic dels pacients que desenvolupen Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda (SDRA). El projecte, liderat per l‘investigador Jordi Carratalà, compta amb la col·laboració de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

 

L’IDIBELL ha engegat una campanya de micromecenatge per recollir fons per tal d’acabar de finançar aquests i altres projectes que hi ha en marxa a l’Institut al voltant de la pandèmia del nou coronavirus. Necessitem trobar una solució a curt i una altra a llarg termini, ajuda’ns a fer-ho possible aportant el teu gra de sorra a través d’aquest enllaç.

Scroll to Top