S’obre una nova via per combatre el càncer a través del gen MYC

  • Un equip d’investigadors internacionals ha identificat els processos específics a través dels quals l’oncogen MYC promou la malaltia i, d’aquesta manera, demostrar que aquest gen pot atacar debilitats específiques de les cèl·lules tumorals.
NO121 - Pujana Bicara

Un estudi internacional en el que ha participat l’investigador de l’IDIBELL i l’ICO, Miquel Àngel Pujana, i que ha estat publicat a la revista científica Cancer Research obre una nova via pel tractament contra el càncer, sobretot els causats per l’activitat desregulada d’un gen anomenat MYC.  Aquest gen es troba sobre-activat en un alt percentatge de tumors i, d’aquesta manera, promou el desenvolupament i la progressió del càncer. De fet, es considera un oncogen i encara no existeixen teràpies dirigides contra la seva activitat.

Com actua aquest gen per promoure la malaltia?

Com que atacar directament al MYC resulta molt complicat, l’equip d’investigadors/es que ha  participat en aquest estudi han buscat una altra estratègia. Han identificat proteïnes que són necessàries per tal de que el gen MYC promogui el desenvolupament del tumor. Per fer-ho, han utilitzat una eina genètica anomenada CRISPR per veure quins components són crítics en les accions de MYC en el càncer de mama i han descobert una proteïna, anomenada R-Loops, que pot causar canvis en l’activitat de MYC, i una altra proteïna, anomenada Topoisomerasa 1 (TOP1), que regula l’anterior.

Així doncs, quan han desactivat TOP1, en les cèl·lules cancerígenes gràcies al MYC, s’ha pogut observar que les cèl·lules perdien la seva habilitat per a créixer i dividir-se i, per tant, s’ha trobat una debilitat específica. Aquest procés s’ha pogut verificar en models de tumors en animals i els resultats han demostrat la seva efectivitat. Pel Dr Pujana, “aquest estudi obre una nova oportunitat de tractament dirigit contra una elevada proporció de tumors”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top