Maria Eulàlia Juvé i Jordi Adamuz participen en la publicació d’un llibre de mentoria en infermeria

L’article de Juvé i Adamuz parla de la importància del coneixement de les eines i estratègies en infermeria (ATIC i ARES) per millorar els resultats dels pacients i l’entorn laboral.

Juvé és adjunta de Coneixement, Sistemes d’Informació i Data Science de la Direcció Corporativa de Cures de l’ICS i Adamuz és infermer de suport a la recerca de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador principal del grup de recerca en infermeria de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

thumbnail_image0

Maria Eulàlia Juvé i Jordi Adamuz, ambdós membres del grup de recerca infermera de l’IDIBELL, han participat en la publicació recent de Mentoring in Nursing through Narrative Stories Across the World, un llibre que dona veu a les històries narratives de més de 300 mentors i mentores internacionals que expliquen els seus casos d’aplicació clínica basada en l’evidència i la divulgació de l’educació i la investigació en infermeria.

Aquesta publicació que demostra com s’apliquen la mentoria i les eines de coneixement disciplinari en infermeria i de quina manera tenen impacte en els resultats de salut de les persones. Tots els capítols estan construïts emprant la combinació de tècniques d’storytelling i anàlisi d’evidències.

Es tracta d’un projecte impulsat per Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing, que és la segona organització d’infermeria més gran del món, i també compta amb el suport d’organitzacions mundials de referència en el món de la infermeria com el Consell Internacional d’Infermeres, la Lliga Nacional d’Infermeria i la Universitat de Princeton.

En el seu article “El coneixement de les eines i estratègies en infermeria per millorar els resultats dels pacients i l’entorn laboral”, Juvé i Adamuz expliquen la utilització d’ATIC, un projecte d’arquitectura del coneixement infermer a través d’un llenguatge infermer d’interfase.

ATIC és una terminologia i un conjunt d’eines de coneixement infermer (ontologies, arquetips, sistemes de classificació de pacients, indicadors, etc.) que inclou un vocabulari estandarditzat, orientat a conceptes, validat i empleat a la pràctica des de fa més de 10 anys i que ja s’utilitza en els 8 hospitals de l’ICS.

Ambdós autors també fan referència al projecte ARES, un programa d’harmonització dels estàndards de prestació de cures que té com a objectiu donar suport en la presa de decisions clíniques de les infermeres en la seva pràctica assistencial diària per minimitzar la seva variabilitat.

Aquests dos projectes, liderats per Juvé, són pioners arreu de Catalunya i s’han consolidat com un important motor de coneixement i millora. En la seva tesi doctoral, titulada “Avaluació de la validesa d’una terminologia infermera d’interfase”, Juvé va validar la terminologia ATIC com a llenguatge estandarditzat de les cures. Actualment, aquesta terminologia s’utilitza en els vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), així com en centres d’atenció primària de l’ICS, entre d’altres centres.

Scroll to Top