Una nova investigació buscarà els indicadors de risc de l’ús nociu d’internet entre els adolescents

NO77 - Menchon_Bootstrap - Imatge noti

El Dr. Josep Manuel Menchon, cap de grup a l’IDIBELL i cap de Servei de Psiquiatra de l’Hospital Universitari de Bellvitge, participa en un estudi pioner liderat per la Universitat d’Hertfordshire per abordar i reduir els riscos de l’ús nociu d’internet entre els adolescents.

El projecte Bootstrap (del anglès, Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing, Post-Pandemic Europe) és un nou estudi a escala europea que supervisarà com els joves utilitzen internet, per mirar d’entendre quins comportaments provoquen danys i determinar com es podrien abordar.

Seleccionat per Horizon Europe per a una subvenció de 7,5 milions d’euros, el projecte és la primera anàlisi estandarditzada a gran escala de l’impacte de l’ús d’internet en els joves amb un ventall tan ampli i divers de participants. Els resultats s’utilitzaran per produir recomanacions polítiques per abordar l’ús problemàtic d’internet a escala internacional.

Realitzat amb una aplicació de telèfon especialment creada, els investigadors, dirigits per Naomi Fineberg, professora de psiquiatria a la Universitat d’Hertfordshire i la Hertfordshire Partnership University NHS Foundation Trust, monitoritzaran com milers d’adolescents voluntaris d’una àmplia gamma d’ubicacions, cultures, orígens socioeconòmics i sistemes educatius europeus utilitzen internet en el dia a dia. L’aplicació registrarà factors com el temps d’ús, la durada de l’accés, el contingut vist i com s’hi interactua, perquè els investigadors puguin desxifrar els patrons de comportament i identifiquin com poden provocar danys o problemes de salut.

També s’oferirà als participants informació sobre maneres més saludables d’utilitzar internet, per determinar com els canvis de comportament poden reduir riscos i evitar condicions futures associades a l’ús problemàtic d’internet.

 

Text adaptat de la Universitat d’Hertfordshire: https://www.herts.ac.uk/about-us/news-and-events/news/20223/new-research-will-uncover-the-risk-indicators-of-harmful-internet-use-among-teenagers

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top