Un estudi descriu una nova manera de generar cèl·lules productores d’insulina

  • Investigadors de l’Institut Karolinska de Suècia, amb la col·laboració de Meritxell Rovira de l’IDIBELL, el P-CMRC i la UB mostren que una molècula recentment identificada estimula la formació de noves cèl·lules productores d’insulina en teixits de peix zebra i mamífers.
  • Els resultats s’han publicat a Nature Chemical Biology.
NO066 - M Rovira_Nature - Imatge

Els resultats de l’estudi liderat pel Dr. lov Andersson, investigador sènior del Departament de Biologia Cel·lular i Molecular de l’Institut Karolinska han identificat una nova molècula i desxifrat el mecanisme d’acció que fa que aquesta molècula  sigui capaç d’estimular la formació de noves cèl·lules productores d’insulina com a potencial tractament de la diabetis

Tant la diabetis tipus 1 com el tipus 2 es caracteritzen per nivells elevats de sucre en sang. Això pot ser degut a nivells baixos d’insulina endògena, l’hormona necessària per a la captació de glucosa de la sang, o bé, a una incapacitat fisiològica per utilitzar la insulina secretada, o ambdues. Les injeccions d’insulina i els fàrmacs que baixen la glucosa poden controlar la malaltia, però no curar-la.

Una alternativa a aquests fàrmacs podria ser un tractament que reguli la glucosa en sang augmentant el nombre de cèl·lules β pancreàtiques productores d’insulina, però per això cal controlar la regeneració d’aquestes cèl·lules.

En estudis previs, l’equip del Karolinska havia descrit una molècula petita capaç d’estimular la regeneració de les cèl·lules productores d’insulina. Ho van aconseguir analitzant una àmplia bateria de molècules en el model de peix zebra. En el present estudi, examinen el mecanisme molecular d’aquesta estimulació.

Mitjançant l’anàlisi d’un gran nombre d’interaccions moleculars en cèl·lules de llevat, els investigadors han demostrat que la seva molècula s’uneix a una proteïna anomenada MNK2. Estudis posteriors en peix zebra i cultius cel·lulars indiquen que la molècula funciona regulant la traducció de l’ARNm i potenciant la síntesi de proteïnes, sense les quals no es pot augmentar la formació de noves cèl·lules β.

L’estudi també mostra que la molècula pot induir la formació de noves cèl·lules β pancreàtiques de porc i estimular l’expressió d’insulina en organoids humans (formacions cel·lulars semblants a òrgans).

Text adaptat de Institut Karolinska (enllaç)

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top