Identifiquen in vitro i in vivo la combinació de dos fàrmacs amb potencial per millorar el tractament dels MPNST

  • El cribratge d’una bateria de fàrmacs contra els tumors de beina de nervi perifèric aconsegueix identificar la combinació de dos compostos que redueix el creixement tumoral en dos models de ratolí.
003

Un equip d’investigadors, liderat per l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), presenta els resultats d’un cribratge de possibles combinacions terapèutiques per al tractament dels tumors malignes de la beina de nervi perifèric (MPNST, de les sigles en anglès). L’estudi, on s’analitzen les possibles combinacions de fàrmacs en models cel·lulars i animals, identifica una combinació que redueix el creixement tumoral en dos models de ratolí implantats amb dos tumors primaris de pacients.

Els MPNST són un tipus de sarcoma de teixit tou que són la primera causa de mort en els pacients amb Neurofibromatosi tipus 1, una malaltia minoritària causada per mutacions al gen NF1. Els tractaments amb un sol fàrmac quimioterapèutic per als MPNST tenen un percentatge d’èxit d’entre el 18% i el 44%. Per tant, hi ha una gran necessitat de trobar combinacions de fàrmacs que millorin el pronòstic d’aquests pacients.

En aquest estudi, liderat per la Dra. Conxi Lázaro, de l’IDIBELL i de l’ICO, i publicat a la revista Molecular Cancer Therapeutics, els investigadors han seleccionat 21 combinacions de fàrmacs procedents del cribratge en models cel·lulars de MPNST d’una llibreria de compostos realitzada en un centre del NIH sota la supervisió del Dr. Marc Ferrer. Les 21 combinacions de fàrmacs van ser validades en múltiples línies cel·lulars de MPNST per comprovar si eren més efectives que els tractaments individuals.

Posteriorment, quatre d’aquestes combinacions sinèrgiques de fàrmacs van ser provades, en col·laboració amb el Dr. Alberto Villanueva, en models ortotòpics de ratolins en què es va implantar un fragment de biòpsia fresca dels tumors dels pacients al nervi ciàtic. Aquest model va permetre identificar una combinació (MK-1775 i Doxorubicina) que reduïa fins a set vegades el creixement tumoral en un dels models i fins a quatre al segon.

Aquests resultats mostren la utilitat de la nostra plataforma de models MPNST per a la identificació de noves teràpies per a aquest tumor tan poc freqüent però tan devastador“, afirma la Dra. Juana Fernández-Rodríguez, una de les primeres autores del treball.

L’investigador predoctoral Edgar Creus Bachiller, l’altre primer autor del treball, afegeix: “Aquest estudi ens ha permès identificar una combinació farmacològica amb potencial per millorar el tractament dels MPNST”.

La realització d’aquest treball ha estat possible gràcies al finançament obtingut per la beca NFRI del Children’s Boston Hospital, pels projectes Nacionals de l’Institut de Salut Carlos III, per la Fundació Projecte Neurofibromatosi i per la Fundació Marató de TV3, a més compta amb el suport de les associacions nacionals de pacients afectes de neurofibromatosi.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top