Homenatgen amb un mural a la Dra. Anna Veiga

  • El mural està situat al CEIP Pinedo de València i és obra de l’artista Marta Lapeña.
  • Amb aquest són ja 27 els murals del projecte amb què la UPV i Las Naves estan omplint de ciència i art, en femení, els centres educatius valencians.
NO54 - Mural Anna Veiga - NO ima

El 12 juliol del 1984 va néixer a Barcelona la primera nena concebuda per fecundació in vitro a Espanya. Aquesta criatura es diu Victoria Anna, en honor a la seva mare científica, la cap de grup de l’IDIBELL Anna Veiga. Veiga va participar en l’equip liderat pel Dr. Pere Barri i va aconseguir aquesta fita de la medicina espanyola. Des d’avui és la protagonista d’un nou mural del projecte Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naus de l’Ajuntament de València.

Des de ja, tot aquell que s’acosti fins a la platja de Pinedo, el podrà contemplar a la façana del col·legi públic d’aquesta pedania de València, situat al passeig marítim de la localitat. Obra de l’artista Marta Lapeña (Ólvega, Soria), és el mural número 27 d’un projecte que continua creixent, omplint des de fa més de tres anys de ciència i art, en femení, els centres educatius valencians.

Al mural destaca un retrat d’Anna Veiga acompanyat d’una segona imatge amb el reflex de la seva figura, “com a metàfora de tot allò que ella projecta com a dona i com a científica i tot el que ha aportat a la societat”, apunta Marta Lapeña. A més, inclou referències simbòliques a la investigació de la Dra. Veiga en cèl·lules mare i reproducció assistida.

Durant la inauguració al CEIP Pinedo, Anna Veiga ha mostrat el seu agraïment a Marta Lapeña i a les entitats promotores del projecte, i ha incidit en “l’important que és continuar motivant els nens i nenes que coneguin el món de la investigació, per a despertar-los vocacions i anar treballant, des de la base, per aconseguir futurs científics i científiques. En aquest sentit, aquesta iniciativa em sembla fantàstica, sobretot perquè en recolzar-se a l’art fa molt més senzill aquest acostament cap a la ciència per part dels més petits i petites“, ha apuntat Veiga.

La biòloga catalana ha assenyalat també que, “no fa tants anys, aquella que es dedicava a aquest apassionant món de la investigació se la considerava una rara avis, però afortunadament això ha anat canviant. El meu desig és que arribi un moment en què no calgui emfatitzar que una dona es dedica a la ciència“, ha apuntat Veiga.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top