La histologia de les metàstasis hepàtiques de càncer de còlon podria tenir implicació en la immunoteràpia

  • L’organització del teixit en la metàstasi hepàtica del càncer de còlon pot tenir una gran influència en el pronòstic d’aquesta malaltia i en l’eficàcia de la immunoteràpia.
  • Un estudi de l’IDIBELL i l’ICO en col·laboració amb la Universitat d’Uppsala analitza l’activitat immunitària antitumoral a les metàstasis encapsulades en comparació a les no encapsulades.
  • Els resultats poden ser útils pel disseny de noves teràpies que redirigeixin aquesta activitat immunitària cap al tumor.
Imatge Mollevi

A nivell global, el càncer de còlon és el tercer tumor més freqüent amb gairebé 2 milions de casos nous cada any. La seva incidència està augmentant any rere any i és la primera causa de mort per càncer. Aproximadament un 50% dels pacients amb càncer colorectal desenvolupen metàstasi hepàtica, complicació que comporta la mort en menys de 5 anys en un 90% dels casos. Aquesta malaltia és, per tant, una prioritat sanitària a nivell mundial.

Un dels factors que influencia el pronòstic en cas de metàstasi hepàtica és la organització tissular del tumor. Si la metàstasi és de tipus encapsulada – està envoltada d’una capa de cèl·lules i fibres que en restringeix el creixement – el pronòstic és molt més positiu que si és no encapsulada, on el teixit tumoral està en contacte amb el fetge sa. L’explicació concreta, però, encara no és clara.

En aquest sentit, el grup de recerca en quimioresistència tumoral i estromal de l’IDIBELL i del programa ProCURE en col·laboració amb la Universitat d’Uppsala ha dut a terme un estudi en el qual també han participat cirurgians, patòlegs, oncòlegs i biòlegs del Campus de Bellvitge per tal d’analitzar les diferències en l’activitat immunitària del teixit metastàtic segons la seva organització tissular: quina quantitat de cèl·lules immunitàries hi ha? De quin tipus són? Ataquen el tumor? La principal troballa ha estat veure que en les metàstasis encapsulades hi ha més activitat immunitària antitumoral que en les no encapsulades, on, en canvi, les cèl·lules immunitàries que hi ha no lluiten contra el tumor i per tant aquest creix més fàcilment. Això podria ajudar a explicar perquè aquestes últimes tenen pitjor pronòstic.

“Aquests resultats podrien ajudar a dissenyar immunoteràpies on es tingui en consideració el patró histològic de creixement de les metàstasis hepàtiques.” Explica el Dr. David G. Molleví, líder de l’estudi.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top