Es dona el tret de sortida al Projecte “Llars sense fum”!

  • Aquest projecte pretén adaptar i provar l’efectivitat d’una intervenció adreçada a famílies amb nens amb adults fumadors i que fumen a casa seva per tal que deixin de fer-ho.
NO04 - Llars sense fum_Imatge

El projecte “Llars sense fum” ja és una realitat i el passat dijous, 13 de juny, es va celebrar la primera reunió d’aquesta iniciativa que, sota el títol: “Efectivitat d’una intervenció basada en l’evidència per promoure llars sense fum: assaig controlat aleatoritzat”, està coordinat pel grup de recerca en Control del Tabac de l’IDIBELL i de l’ICO, en col·laboració amb investigadores de les Agències de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Catalunya (ASPCAT) sota el finançament de l’Institut de Salud Carlos III.

Aquest projecte pretén adaptar i provar l’efectivitat d’una intervenció adreçada a famílies amb nens amb adults fumadors i que fumen a casa seva per tal que deixin de fer-ho. La intervenció s’oferirà a famílies amb menors en col·laboració amb les associacions de famílies d’alumnes d’escoles de primària i secundària a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

Reunió de llançament del projecte
Reunió de llançament del projecte

 

El perill de l’exposició al fum ambiental del tabac

És abastament conegut que l’exposició al fum ambiental, per part dels fumadors passius, incrementa el risc per patir diverses malalties, com ara el càncer de pulmó o l’infart de miocardi en adults, i que també té un impacte específic en la població infantil, que n’és especialment sensible.

El grup de recerca encarregat d’aquest projecte ha estimat que cada any aquesta exposició és responsable de 9.000 casos d’asma, 120.000 infeccions de l’oïda mitja i 7.000 infeccions a les vies respiratòries baixes en els nens i les nenes a nivell de l’Estat espanyol. Tanmateix, la proporció de llars amb fumadors amb una auto-regulació del consum de tabac a l’Estat només és del 13%, si bé un 41% de llars tenen algun tipus de norma però encara n’hi ha 46% que no en tenen cap.

És per aquest motiu que poder promoure ‘llars sense fum’ és un element clau per a poder millorar la salut dels nostres infants.

 

Com es realitzarà aquest projecte?

Aquest nou projecte estudiarà a 400 famílies voluntàries que, dividides en dos grups, seguiran dues versions de la intervenció per avaluar la seva implementació i efectivitat en el nostre context. La intervenció conté diverses activitats per a que les famílies coneguin els beneficis de no fumar a la llar i la transformin en una veritable: “llar sense fum”.

La intervenció s’implementarà en sis setmanes per avaluar la seva efectivitat i es farà un seguiment dels resultats en sis mesos. Aquesta recerca, que tindrà una durada de tres anys, permetrà doncs avaluar científicament una intervenció per promoure les “llars sense fum”, així com la seva implementació i usabilitat futura a gran escala.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top