Aconsegueixen millorar la teràpia de l’Anèmia Aplàsica autoimmune

  • L’addició del fàrmac Eltrombopag al tractament convencional amb immunosupressors aconsegueix incrementar l’efectivitat i rapidesa del tractament.
  • L’estudi, publicat a the New England Journal of Medicine, correspon a un assaig clínic en fase 3 que ha comptat amb la participació de l’IDIBELL i de l’ICO.
  • L’Ànemia Aplàsica és un trastorn de la medul·la òssia que impedeix la formació de cèl·lules sanguines i produeix fatiga, susceptibilitat a les infeccions i sagnats.
NP02 - Sureda_NEJM - Imatge

L’Anèmia Aplàsica és una afectació que té lloc quan no es produeixen suficients cèl·lules sanguínies a la medul·la òssia. Aquesta deficiència produeix fatiga, susceptibilitat enfront de les infeccions, inclús, pot ser la causa de sagnats descontrolats. Són molts els factors causants d’aquest tipus d’anèmia: tractaments amb quimioteràpia, exposició a substàncies tòxiques, infeccions víriques, entre d’altres; però el més comú són els trastorns autoimmunitaris que impedeixin la correcta funció de la medul·la òssia.

El tractament amb immunosupressors és la teràpia estàndard per fer front a l’Anèmia Aplàsica, ja que redueix l’atac del sistema immunitari a la mateixa medul·la òssia. No obstant, l’eficàcia d’aquests fàrmacs per reduir l’anèmia és limitada i entre el 10 i 15% dels casos poden ser la causa d’algun tipus de càncer mieloide.

Ara, s’ha presentat a la revista The New England Journal of Medicine un assaig clínic en fase 3 que assenyala que l’addició del fàrmac Eltrombopag al tractament amb immunosupressors millora significativament l’eficàcia del tractament contra l’anèmia. L’estudi multicèntric ha comptat amb la participació de la Dra. Anna Sureda, de cap de grup a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i cap de servei d’Hematologia Clínica de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet.

Mentre que amb els fàrmacs immunosupressors evitem que el sistema immunitari ataqui la medul·la òssia i permetem que aquesta pugui treballar, l’Eltrombopag estimula la proliferació i diferenciació de les cèl·lules sanguínies“, indica la Dra. Sureda.

Els resultats de l’estudi mostren que la combinació de fàrmacs augmenta el percentatge de pacients que responen a la teràpia, passant del 41% amb només immunosupressors al 68% en afegir Eltrombopag. També, millora el temps de resposta al tractament passant de quasi nou mesos a tres. Tot sense mostrar efectes secundaris addicionals.

Tal com indica la Dra. Sureda: “En els últims 30 anys cap dels esforços per millorar la teràpia contra l’Anèmia Aplàsica han estat exitosos, en aquest treball es mostra per primera vegada una millora significativa de la qualitat i velocitat de la recuperació hematològica“.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top