Anna Veiga, nova Ombudsperson de l’IDIBELL

Artboard 1

El passat 21 de juliol, la Dra. Anna Veiga Lluch va ser nomenada pel Patronat de l’IDIBELL, a proposta de la Direcció, Ombudsperson de la institució. Anna Veiga pren el relleu del Dr. Xavier Bosch, Ombudsperson sortint, qui ha ocupat aquest càrrec  des del 2015. En aquest sentit, la Direcció agraeix la seva dedicació, que ha estat clau per començar a posar el focus de manera efectiva en les bones pràctiques a l’IDIBELL.

L’Ombudsperson de l’IDIBELL té la responsabilitat d’actuar com a persona mediadora entre un investigador/a de l’institut que detecta la possible mala conducta i qualsevol persona de la que es sospiti una mala conducta científica. Així mateix, actuarà per assegurar la integritat en la recerca de la institució i actuarà com a assessora confidencial en dubtes relacionats amb la gestió de la ciència i de carrera professional. La seva posició garanteix principalment la independència respecte altres òrgans institucionals, la confidencialitat de les seves actuacions, l’experiència contrastada en el món científic i la seva gestió.

La Dra. Veiga és una biòloga, investigadora i professora universitària; especialitzada en reproducció assistida, embriologia clínica, genètica reproductiva i bioètica; així com en l’estudi de les cèl·lules mare i les seves aplicacions clíniques en el tractament de les malalties degeneratives. A més, és directora del Banc de Línies Cel·lulars de Barcelona (B-SCB), així com, cap del grup de recerca de Teràpia amb cèl·lules mare pluripotencials de l’IDIBELL i el P-CMR[C]. Com a experimentada i guardonada científica, és una persona independent, molt qualificada i de gran integritat personal, requisits indispensables per desenvolupar la tasca d’Ombudsperson. Anteriorment ja ha sigut membre de diverses associacions de recerca biomèdica i comitès de bioètica, com la Comissió de Bioètica en Recerca Biomèdica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciada en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctora en biologia per la mateixa universitat, és coordinadora del Màster en Biologia de la Reproducció i Tècniques de Reproducció Assistida de l’Institut Universitari Quirón-Dexeus i la UAB, i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2013 la Medalla d’Honor del Parlament Català. Per altra banda, el maig del 2015 va ser nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Central de Catalunya.

El nomenament coincideix amb la constitució del Comitè d’Integritat per la Recerca (CIR), presidit per l’Ombudsperson, i que compta amb la participació de diferents membres de la comunitat investigadora de l’IDIBELL (Xavier Bosch, Josep Maria Cruzado, Isabel Fabregat, Itziar de Lecuona, Ernest Nadal, Rafael Máñez, Concepció Soler, Enric Sospedra i Jordi Trelis). El CIR, igual que l’Ombudsperson, actua de forma independent i al servei del personal investigador del centre, i té com a objectiu donar suport a la qualitat de la recerca i contribuir a preservar la seva integritat. Així mateix, arbitrarà les consultes i els conflictes que puguin sorgir, i assistirà, quan calgui, a l’Ombudsperson.

A més, s’actualitza la “Guia de Bones Pràctiques en Recerca en Ciències de la Salut”, guia que ha estat adaptada al codi de conducta de CERCA així com actualitzada en el seu contingut específic d’acord amb la bona pràctica científica del nostre entorn.

 

Scroll to Top