Cada cop més, la gent redueix la seva activitat física. El sedentarisme està en augment a nivell mundial, però especialment en països desenvolupats, i alguns especialistes ja el consideren la pandèmia del segle XXI. De fet, segons l’últim eurobaròmetre especial sobre esport i activitat física, un 47% de la població a Espanya no fa mai cap activitat física i només un 42% de la població en fa almenys un cop per setmana. Algunes de les causes principals són passar temps excessiu amb les pantalles, sigui per feina o entreteniment, la manca de temps lliure i el fet de moure’s cada vegada més amb transport motoritzat enlloc d’anar a peu o en bicicleta.
Seguir un estil de vida sedentari és un dels principals factor de risc per malalties cròniques com el càncer, la diabetis tipus 2 i les afeccions cardiovasculars, a més dels trastorns de salut mental, i també pot arribar a augmentar el risc de mortalitat un 20 o 30 %. Per això és important prendre mesures: l’Organització Mundial de la Salut recomana que les persones adultes facin activitat física aeròbica d’intensitat moderada entre 150 i 300 minuts per setmana, o de 75 a 150 minuts d’intensitat alta, i combinar-ho amb exercicis de força almenys dos cops a la setmana. A part de reduir el risc de patir malalties, fer activitat física millora el benestar emocional, la salut mental, l’enfortiment dels ossos i els músculs, l’activació de la memòria i l’atenció i la qualitat de vida en general.
En motiu del Dia Mundial de la Salut, l’IDIBELL ha col·laborat amb L’HAgència per crear una campanya de comunicació que doni visibilitat a aquesta problemàtica. La idea de la campanya ha estat apel·lar directament a través de xarxes socials a qui es troba en una situació sedentària mitjançant un missatge clar i directe, “activa’t”. Els membres de L’HAgència són els alumnes del Cicle Superior de Màrqueting i Publicitat de l’Institut Provençana de L’Hospitalet de Llobregat, que ja han desenvolupat altres activitats amb la Unitat de Comunicació i Mecenatge de l’IDIBELL.
Des del grup de recerca en nutrició i càncer de l’IDIBELL, es fa recerca sobre el paper de l’estil de vida, sobretot la nutrició i l’activitat física, en la prevenció i el pronòstic del càncer. De fet, aquest any s’ha donat el tret de sortida al projecte +ACTIU, liderat per la Dra Paula Jakszyn. L’objectiu d’aquest projecte és trobar estratègies per crear ciutats saludables: entorns urbans que fomentin l’activitat física, mitjançant tallers de cocreació on participaran professionals de la salut, urbanistes, ciutadania general i persones amb alguna patologia crònica. La Dra Jakszyn també participa en una intervenció liderada per la Universitat Blanquerna que busca promoure l’activitat física en pacients amb càncer de pulmó. Per altra banda, la investigadora del mateix grup Marta Crous, ha rebut una ajuda de l’Associació Contra el Càncer per estudiar la relació entre l’exercici físic, l’estil de vida i el càncer d’endometri a nivell epidemiològic. Els resultats de treballs com aquests donaran eines per implementar mesures de promoció de la salut pública que incloguin la reducció del sedentarisme a nivell poblacional.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).