Presenten un virus oncolític dirigit a cèl·lules NK amb gran potencial antitumoral

  • Un grup de recerca de l’IDIBELL i l’ICO han presentat un virus oncolític que estimula la resposta antitumoral de les cèl·lules NK i ajuda a frenar el creixement del càncer.
  • El Dr Rafael Moreno, líder de l’estudi, destaca el gran potencial clínic que té la immunoteràpia amb virus oncolítics.
NO001 - Adenovirus oncolític 169 g

Cèl·lules immunitàries com els limfòcits T citotòxics (LTc) o les natural killer (NK) estan especialitzades en identificar cèl·lules tumorals i eliminar-les per tal de frenar el creixement de tumors, però les cèl·lules tumorals tenen eines per reprimir l’activitat del sistema immunitari o camuflar-se’n i així poder-se reproduir indefinidament. La immunoteràpia del càncer vol revertir aquesta immunosupressió i estimular l’activitat de cèl·lules com els LTcs o les NKs per tal que puguin seguir identificant i eliminant les cèl·lules tumorals i, així, combatre la malaltia. Un tipus concret d’immunoteràpia utilitza virus oncolítics, que infecten les cèl·lules canceroses per tal d’eliminar-les directament o d’atraure-hi la resposta immunitària.

Ara, un grup de recerca de l’IDIBELL i l’ICO ha desenvolupat un virus oncolític concret, ICOVIR15K-MICAMut, que, en penetrar a les cèl·lules tumorals i expressar-hi el seu material genètic, atrau i activa les cèl·lules NK. Al laboratori, els investigadors han comprovat, utilitzant ratolins com a model experimental, com aquest virus induïa una resposta immunitària antitumoral més eficient i un major control del creixement del càncer. Aquest resultat obre les portes a un futur assaig clínic.

Els resultats amb virus oncolítics són prometedors, però encara cal fer més recerca per tal de dissenyar un tractament robust capaç d’erradicar un tumor. En aquest sentit, el Dr. Rafael Moreno, líder de l’estudi, assegura que aquest treball “destaca el paper de les cèl·lules NK en la immunoteràpia i presenta un enfocament innovador que té un gran potencial clínic”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top