Descobreixen un nou mecanisme que explica el desenvolupament de malformacions vasculars

NO002 - Telangiectasia HUB

Un estudi d’investigadors de la Universitat de Virginia, en col·laboració amb especialistes de l’IDIBELL, l’HUB i l’ICO, ofereix perspectives inèdites sobre els mecanismes moleculars que condueixen a la Telangiectàsia Hemorràgica Hereditària (HHT), mitjançant la detecció d’un mecanisme consistent en un recanvi cel·lular accelerat en aquestes malformacions vasculars. A més, la recerca fa palès que inhibint el mecanisme es pot prevenir el desenvolupament de les malformacions vasculars.

Investigadors de Bellvitge han pogut aportar l’evidència d’aquest nou mecanisme també en telangiectàsies cutànies de pacients amb HHT. El coneixement serà de gran utilitat pels pacients amb HHT, així com per aquells amb malformacions vasculars d’altres afeccions, algunes també considerades malalties minoritàries. La recerca traslacional ha estat la forma de treballar durant la investigació, en què les preguntes clíniques s’estudiaven en models cel·lulars o amb animals al laboratori per tal de retornar la informació directament a l’anàlisi amb pacients.

La troballa s’ha publicat a la revista Circulation, revista especialitzada en l’àrea cardiovascular, i en l’article hi han participat el Dr. Antoni Riera-Mestre, líder del grup de recerca en malalties sistèmiques, vasculars i envelliment de l’IDIBELL i l’HUB, i el Dr. Pau Cerdà Serra i la Dra. Agnès Figueras, investigadors del Programa Oncobell de l’IDIBELL i l’ICO.

 

Telangiectàsia Hemorràgica Hereditària

L’HHT és una malaltia minoritària que afecta una de cada 6.000 persones, causant-los malformacions vasculars, tant en capil·lars (denominades telangiectàsies), com en vasos de més calibre, sobretot a nivell pulmonar i hepàtic. La patologia, que en l’actualitat no té cura, té com a manifestació clínica més freqüent les hemorràgies nasals de repetició, per la presència de telangiectàsies a aquest nivell.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top