La Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona col·laboren amb l’IDIBELL i l’ICO en un projecte innovador per combatre el sedentarisme

Es tracta d’una de les iniciatives guanyadores de la convocatòria de subvencions del 2023, la qual és fruit d’un conveni de col·laboració entre la institució benèfica i el consistori.

Els projectes seleccionats, liderats per universitats i centres de recerca, investiguen sobre dos reptes urbans com són la salut comunitària i la sostenibilitat i el canvi climàtic.

PREMISRECERCA-27

El sedentarisme s’ha convertit en una amenaça creixent per a la salut pública en les societats urbanes contemporànies. Amb la proliferació de trànsit i la manca d’espais verds, els habitants de les ciutats es veuen sovint atrapats en un estil de vida marcat per la inactivitat. Aquesta realitat pot derivar en un creixent i alarmant increment de problemes de salut, com ara l’obesitat, les malalties cardíaques i el càncer.

 

Ara, la Dra. Paula Jakszyn, del Grup de Recerca de Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia, encapçalarà +ACTIU, un estudi multidisciplinar destinat a abordar aquesta problemàtica. El projecte compta amb la participació del Dr. Jordi Vilaró, investigador de la Universitat Ramon Llull, i la Dra. Marta Rofin, arquitecta i urbanista de Healthy Cities, i ha estat seleccionat per rebre un impuls de prop de 150.000 euros de la Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’objectiu del projecte +ÀCTIU és analitzar, adaptar i dissenyar un nou model de ciutat amb entorns urbans més saludables i actius per promoure la pràctica de l’activitat física i així combatre el sedentarisme. A través d’un model de co-creació, un equip de professionals de la salut, l’urbanisme i ciutadania en general (especialment amb patologies cròniques) planificarà un entorn urbà que respongui a aquestes necessitats.

 

La cerimònia d’atorgament dels ajuts s’ha realitzat aquest matí al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona i ha comptat amb l’assistència del tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi López.

 

 

14 projectes amb 34 entitats implicades

 

Aquesta convocatòria de subvencions per a projectes de recerca científica és fruit d’un conveni de col·laboració entre la Fundació “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona. Els projectes que rebran aquestes ajudes han estat els que han rebut millor puntuació entre els 51 projectes que s’hi van presentar. Se centren en una de les dues temàtiques que es van proposar per aquesta convocatòria: Salut comunitària o Sostenibilitat i canvi climàtic.

 

En total s’han atorgat 2 milions d’euros dividits en 14 projectes, els quals impliquen un total de 34 entitats, atenent a un dels objectius de la convocatòria que era buscar sinergies entre diferents centres i equips investigadors.

Scroll to Top