La Fundació ‘la Caixa’ impulsa un estudi prometedor contra el càncer de pàncrees

Amb una subvenció excepcional de prop d’un milió d’euros a través de la convocatòria CaixaResearch Health 2023, l’equip de recerca liderat per les Dres. Elisa Espinet i Meritxell Rovira estudiarà les característiques de les cèl·lules que provoquen els tumor més agressius.

En total, 33 nous a projectes de recerca bàsica, clínica o translacional d’excel·lència científica i d’impacte social en els àmbits d’estudi de les malalties cardiovasculars i les infeccions, en oncologia i en neurociències rebran 25,3 milions d’euros.

Rovira Espinet

L’adenocarcinoma ductal pancreàtic (ADP) és el tipus de tumor de pàncrees més habitual i el càncer amb pitjor pronòstic, amb una supervivència de menys del 10 % a cinc anys. Fins avui no hi ha mètodes de detecció precoç ni tampoc tractaments efectius disponibles. Per aquest motiu, malauradament, normalment el diagnòstic es realitza quan la malaltia ja està en fases avançades, cosa que impedeix extirpar el tumor amb cirurgia, que a dia d’avui és l’únic tractament efectiu que existeix.

Ara, un projecte liderat per les Dres Elisa Espinet i Meritxell Rovira, ambdues investigadores de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, estudiaran les cèl·lules que originen els tumors més agressius. El projecte es podrà dur a terme gràcies al generós suport de la Fundació ‘la Caixa’, qui ha concedit prop d’un milió d’euros per impulsar aquest estudi a través de la seva convocatòria CaixaResearch Health 2023.

En aquest context, l’equip d’investigadores ha observat recentment que les cèl·lules ductals exhibeixen una heterogeneïtat més marcada del que es creia inicialment, amb cada població de cèl·lules presentant unes característiques específiques. Amb l’objectiu d’analitzar el comportament individual de cada tipus cel·lular, l’estudi analitzarà la seva capacitat per desenvolupar tumors en ratolins. Aquests resultats, posteriorment, es fusionaran amb la informació clínica disponible de pacients, permetent la identificació de nous biomarcadors i dianes terapèutiques. “Esperem que els resultats ajudin a poder fer un diagnòstic més precoç i al disseny de fàrmacs més eficaços dins del marc de teràpies personalitzades”, conclouen les investigadores.

També participen al projecte la Dra. Patricia Sanchom, de l’IIS Aragón – Fundación Instituto de Investigación Sanitaria Aragón, la Dra. Ana Rita Grosso, de la Universidade Nova de Lisboa i l’Asociación Cáncer de Páncreas.

 

Altres projectes IDIBELL

Dos investigadors més de la casa han rebut projectes d’aquesta convocatòria: Eva González-Suárez (cap de grup a l’IDIBELL, ICO i CNIO) liderarà l’estudi de RANK contra el càncer de mama. En treballs previs, el seu equip ha descobert que les cèl·lules tumorals del càncer de mama expressen aquesta proteïna per amagar-se de les cèl·lules immunitàries i assegurar la seva supervivència. Alguns fàrmacs poden inhibir la seva activació i per tant ajudar a tractar o prevenir aquest tumor. Amb aquest projecte, l’objectiu és descriure el rol de RANK en les cèl·lules mieloides en concret, un tipus de cèl·lula immunitària que pot facilitar la progressió del tumor, i així doncs trobar nous tractaments que reactivin la resposta immunitària.

Per altra banda, Ángel Raya (coordinador del programa de medicina regenerativa de l’IDIBELL, el RegenBell) col·labora en un projecte per millorar el tractament de la miocardiopatia hipertròfica, malaltia cardíaca hereditària que afecta una de cada 500 persones i que exposa als pacients a complicacions greus. A través de l’anàlisi de mostres de famílies afectades per aquesta patologia, aquest projecte vol identificar noves mutacions relacionades i després estudiar-les en cèl·lules humanes i models de ratolí per determinar la seva contribució al desenvolupament de la malaltia. Això ajudarà a optimitzar tant el diagnòstic com el maneig de la miocardiopatia hipertròfica. Aquest projecte estarà liderat per Jose Luis de la Pompa, del Centro de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), i també comptarà amb la col·laboració de Juan Ramón Gimeno, de la Universidad de Murcia.

 

CaixaResearch d’Investigació en Salut de la Fundació ”la Caixa”

Es tracta d’una convocatòria competitiva en què participen experts internacionals de gran prestigi en els seus camps d’estudi per seleccionar els projectes de més excel·lència científica i impacte social. Des que va començar el programa el 2018, la dotació total de la convocatòria ha estat de 120,5 milions d’euros per a 171 projectes, 117 dels quals han estat liderats per equips espanyols, i 54, per grups de recerca de Portugal. Actualment, aquesta és la convocatòria filantròpica d’investigació en biomedicina i salut més important d’Espanya i Portugal.

Aquest any, l’enfocament principal se centra especialment en l’abordatge dels reptes relacionats amb la salut, destacant malalties infeccioses (amb 8 projectes), neurociències (amb 7 projectes), malalties cardiovasculars i metabòliques (amb 7 projectes), així com oncologia (amb 6 projectes). Paral·lelament, s’han reconegut 5 iniciatives addicionals que es dedicaran al desenvolupament de tecnologies facilitadores en aquests àmbits. D’un total de 493 propostes presentades, únicament 33 projectes seran seleccionats per rebre finançament total de 25,3 milions d’euros.

La convocatòria s’organitza en col·laboració amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que en aquesta edició subvenciona 5 dels 11 projectes portuguesos seleccionats. A més, la Fundación Luzón col·labora amb la convocatòria cosubvencionant un projecte sobre esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. 

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC). 

Scroll to Top