Un estudi de l’IDIBELL, l’ICO i l’IGTP posa la medicina de precisió al servei dels tumors nerviosos

Els científics han aconseguit ampliar la seva plataforma de medicina de precisió, permetent un estudi detallat dels tumors del sistema nerviós.

Aquesta millora obre la porta a estratègies terapèutiques més personalitzades i ha quedat recollida a un article publicat recentment a la revista Molecular Oncology.

SONY DSC

Un equip de recerca, liderat per la Dra. Conxi Lázaro cap del grup de càncer hereditari de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i el Dr. Eduard Serra, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), ha publicat a la revista Molecular Oncology l’ampliació d’una plataforma de medicina de precisió per analitzar i millorar els tractaments dels tumors malignes de la beina nerviosa perifèrica (MPNSTs, per les seves sigles en anglès). Aquests tumors, són coneguts per la seva agressivitat i tenen una taxa de supervivència baixa, especialment en pacients amb un trastorn genètic anomenat neurofibromatosi tipus 1 (NF1), una malaltia hereditària que afecta aproximadament a 1 de cada 3.000 persones. Representen entre el 3 i el 10% de tots els tumors de teixits tous o sarcomes en la població general, mentre que tenen una prevalença que oscil·la entre l’8 i el 15% en pacients amb NF1.

 

Ara, els investigadors han sigut capaços d’implantar fragments de nous MPNSTs de pacients en ratolins, i d’aïllar línies cel·lulars dels mateixos tumors, proporcionant així un entorn de laboratori per estudiar aquests tumors. Un cop creades aquestes rèpliques biològiques que mantenen les característiques dels tumors originals, han realitzat una caracterització exhaustiva del seu genoma, epigenoma i histologia. Aquesta aproximació permet als investigadors entendre millor el comportament dels tumors i com podrien respondre als tractaments. Edgar Creus-Bachiller, estudiant de doctorat de l’IDIBELL, i la Dra. Juana Fernandez, responsable de Mouse Lab de l’IDIBELL, han liderat el treball experimental i posterior anàlisi.

 

Grup de càncer hereditari de l’IGTP, co-líder d’aquesta recerca

De fet, els resultats han permès fins i tot una classificació més precisa dels tumors, identificant que alguns prèviament considerats MPNSTs podrien correspondre a altres entitats tumorals. Aquesta descoberta, combinada amb la possibilitat de realitzar proves amb fàrmacs per avaluar la seva eficàcia, obrirà la porta a estratègies terapèutiques més personalitzades i beneficioses.

 

Aquest treball ha estat realitzat en col·laboració amb l’investigador Dr. Alberto Villanueva de l’IDIBELL i l’ICO. A més, Fernández, forma part del nucli central del Comitè Ètic d’Experimentació Animal, l’òrgan responsable de vetllar pel compliment de les 3Rs en tots els models d’experimentació animal. Aquest principi regeix l’experimentació amb animals amb l’objectiu de reemplaçar l’ús d’animals sempre que sigui possible, reduir al mínim el nombre d’animals utilitzats, i refinant els procediments per minimitzar el dolor als animals de laboratori.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Article original:

Expanding a precision medicine platform for malignant peripheral nerve sheath tumors: New patient-derived orthotopic xenografts, cell lines and tumor entities. Creus-Bachiller E, Fernández-Rodríguez J, Magallón-Lorenz M, Ortega-Bertran S, Navas-Rutete S, Romagosa C, Silva TM, Pané M, Estival A, Perez Sidelnikova D, Morell M, Mazuelas H, Carrió M, Lausová T, Reuss D, Gel B, Villanueva A, Serra E, Lázaro C. Mol Oncol. 2023 Oct 5. doi: 10.1002/1878-0261.13534.

Comparteix a:

Scroll to Top