Sinergia obrirà les portes a la recerca i la innovació en salut de Bellvitge

  • El matí de dissabte 21 d’octubre, la 5a edició de Sinergia aproparà la ciència del Campus Bellvitge a la ciutadania.
  • Un escape room als laboratoris de l’IDIBELL, visites guiades, xerrades, tallers de ciència, una gimcana i, entre d’altres, el concert La Simfonia dels Herois, del grup DOrigen, ompliran la jornada de portes obertes d’activitats per a tots els públics.
  • Al portal web sinergia.l-h.cat s’hi estrenaran sis monòlegs científics de la sèrie Stand-up Science, dues càpsules de recerca Quinaciència! i quatre Tapes d’Innovació.
OP2XXSS1_sinergia 2023

Sinergia obrirà les portes a la recerca puntera que duen a terme les institucions sanitàries que treballen conjuntament a Bellvitge, un dels pols més actius en investigació biomèdica i assistència sanitària del país. La cinquena edició de Sinergia difondrà i compartirà la investigació responsable i innovadora de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu tot involucrant-hi la societat per assolir un major impacte en la salut.

 

Jornada de portes obertes

Dissabte 21 d’octubre, la ciutadania podrà gaudir d’un programa d’activitats que ha crescut de forma substancial respecte anteriors edicions. A l’Hospital Duran i Reynals s’hi realitzarà l’IDIescape, l’escape room als laboratoris de l’IDIBELL, visites guiades i dues xerrades divulgatives, a càrrec de Meritxell Rovira (IDIBELL-UB), que parlarà sobre cèl·lules mare, diabetis i càncer de pàncrees, i Núria Adell (Sant Joan de Déu), que ho farà sobre la tecnologia 3D al quiròfan.

 

Per altra banda, el Parc de Bellvitge acollirà la vessant més lúdica de la jornada: tallers per a públic familiar, una gimcana de descoberta del barri, una masterclass de Zumba i una de ball-teràpia, i un fi de festa especial: el concert del grup DOrigen, que interpretaran La Simfonia dels Herois.

Petits i grans, amics i famílies, científics i no científics, tothom està convidat a participar en aquesta jornada, que enguany compta amb la col·laboració d’entitats de la ciutat, com el Poliesportiu Municipal Sergio Manzano, l’Institut Bellvitge i el Club d’Esplai del barri. També d’institucions sanitàries com el Sistema d’Emergències Mèdiques i el Banc de Sang i Teixits. Es poden trobar horaris, inscripcions i detalls de totes les activitats en aquest enllaç: https://sinergia.l-h.cat/programacio-sinergia-2023/

 

Recerca i salut

Dimarts 17 d’octubre, l’Auditori Barradas de L’Hospitalet acollirà les jornades Recerca i Salut, som a prop teu, obertes a pacients, familiars i públic en general. Durant la jornada, públic i ponents tindran l’oportunitat de dialogar sobre malalties que es tracten i s’investiguen a Bellvitge.

Durant el matí, d’11 h a 13:30 h, professionals de l’ICO, l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL parlaran d’atenció integral en el càncer de mama. La jornada finalitzarà amb un taller de marxa nòrdica. I entre les 18 h i les 19 h tindrà lloc la taula rodona Innovació i ronyó: ús de les noves tecnologies en l’abordatge de la malaltia crònica renal, amb Inés Rama (nefròloga de l’Hospital Universitari de Bellvitge), Antonio Tombas (president d’ADER i malalt renal crònic) i Daniel Rubio (malalt renal crònic i emprenedor).

 

Material multimèdia. Acostem la ciència a la societat

A partir del 23 d’octubre, la web sinergia.l-h.cat tornarà a ser la plataforma on se celebrarà la vessant virtual de Sinergia. S’estrenaran sis nous monòlegs de l’exitosa sèrie Stand-up Science, que dona veu a als investigadors més joves de l’IDIBELL per parlar de la seva recerca d’una manera diferent, a través de YouTube i amb un monòleg humorístic-científic. Aquest és un projecte creat gràcies a l’aliança entre Torre Barrina, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL.

Seguidament es presentaran dues noves càpsules Quinaciència!, on els investigadors parlaran de la seva recerca, les seves motivacions i els seus objectius. Aquest any, la sèrie estarà protagonitzada pels investigadors Julián Cerón, especialista en tècniques de modificació genètica, i Ramon Alemany, que estudia l’ús de virus en la teràpia contra el càncer.

També hi haurà lloc per a la difusió de la innovació en salut, procés gràcies al qual la recerca bàsica s’alinea amb els interessos de la pràctica clínica. Enguany, les càpsules Tapes d’innovació se centraran en divulgar el desenvolupament d’un fàrmac biològic per resoldre els processos immuno-inflamatoris, el projecte d’utilització de cèl·lules mare per produir carn al laboratori, l’ús d’E-estesia, un vídeojoc per tractar la impulsivitat i l’addicció al joc, i, finalment, el funcionament del Centre d’Imatge Computacional Pediàtrica de Sant Joan de Déu.

 

Sinergia és la Festa de la recerca i innovació en salut de L’Hospitalet, liderada per l’Ajuntament de L’Hospitalet i emmarcada en el projecte estratègic 4locaLHealth: Recerca, Innovació i Salut al territori a través de la medicina personalitzada (PECT, cofinançat amb fons europeus FEDER).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top