Dormir poc o treballar de nit no semblen factors de risc en el càncer d’endometri

  • Un estudi de l’IDIBELL i de l’ICO en 7.202 dones amb càncer d’endometri i més de 22.000 dones control no troba relació entre la falta de son o la realització de torns nocturns amb el desenvolupament d’aquest càncer.
Jon Frias-Gomez, primer autor de l'estudi

L’equip de recerca en Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) lidera la primera anàlisi amb dades individuals que busca relació entre el son i el càncer d’endometri. L’estudi conclou que la privació de son o treballar de nit sembla que no són factors de risc per aquest tipus de càncer en dones post-menopàusiques.

El treball publicat a la revista Sleep Medicine Reviews ha analitzat les dades de 7.202 dones amb càncer d’endometri i 22.027 dones sanes procedents d’11 estudis del Consorci d’Epidemiologia del Càncer d’Endometri (E2C2).  “No hem trobat cap relació significativa entre el desenvolupament de càncer d’endometri i les hores de son o la realització de torns nocturns” afirma Jon Frias, investigador a l’IDIBELL i a l’ICO i primer signant de l’article. De fet, seguir torns nocturns rotatius o permanents tampoc sembla influir en l’aparició del càncer d’endometri.

Els estudis fets fins al moment sobre la relació del càncer amb les hores de son mostren resultats discordants que varien en funció del disseny o el mètode d’anàlisi. La falta d’exposició a la llum per treball nocturn o falta de son afecta els ritmes circadians i disminueix els nivells de melatonina, una hormona fortament associada a efectes anticancerígens. “És per això que molts estudis han volgut investigar la relació entre la falta de son i el càncer -assegura la Dra. Laura Costas, investigadora principal de l’IDIBELL i l’ICO i líder del projecte-. El nostre estudi demostra que, almenys en el cas del càncer d’endometri, no sembla haver-hi relació “.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top