Comença la campanya solidària “Elles contra l’ELA”

  • Esport i recerca es donen la mà en aquesta iniciativa solidària que busca sensibilitzar sobre  l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i recaptar fons per a la investigació d’aquesta malaltia.
  • L’11 i 12 de juny se celebrarà el I Torneig “Elles contra l’ELA” de futbol 7 femení que destinarà tots els seus beneficis a aquesta causa. Ja es pot fer un donatiu a través del Codi Bizum 02621 i les inscripcions estan obertes a www.ellescontraela.org.
  • La campanya està impulsada pel grup d’investigació en malalties neurològiques i neurogenètica de l’IDIBELL i compta amb el suport de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.
header-web-ECE

La campanya solidària “Elles contra l’ELA” comença avui amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquesta malaltia i recaptar fons per a la investigació. Aquest projecte l’impulsa el grup d’investigació en malalties neurològiques i neurogenètica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), compta amb el suport de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls i el patrocini de Vueling i Macbor i la col·laboració de Carlota Planas Riera, fundadora de l’agència de representació “Unik Sports Management”.

Fins el 21 de juny, es duran a terme diferents iniciatives en el marc de la campanya per promoure donatius mitjançant el codi bizum 02621. Així mateix, l’11 i 12 de juny, tindrà lloc el I Torneig “Elles contra l’ELA” de futbol 7 femení, que vincula l’esport i la ciència i que destinarà tots els seus beneficis a la investigació. Aquest esdeveniment comptarà amb la presència de Patri Guijarro, jugadora del FC Barcelona.

 

Què és l’ELA?

L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal – cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs. Això provoca que el cervell perdi la capacitat de controlar el moviment dels músculs. En conseqüència, les persones que pateixen aquesta malaltia presenten atròfia muscular que avança tot provocant paràlisi progressiva i en alguns casos afectant a la capacitat de parla, deglució i respiració.

Actualment no es coneix l’origen o causa de l’ELA, en canvi, sí que s’associa a certs factors de risc, com la presencia de mutacions genètiques o l’envelliment. A més d’aquests factors, tal i com explica el Dr. Pol Andrés Benito, investigador de l’IDIBELL, també s’ha demostrat que té una estreta relació amb la pràctica esportiva d’alta intensitat: “Una de les poques coses que coneixem de l’ELA és la seva vinculació amb la pràctica esportiva d’alta intensitat. Per això, històricament, trobem moltes figures  masculines de l’esport professional que han patit o pateixen aquesta malaltia. No obstant, amb l’auge de l’esport femení professional aquest fet pot començar a canviar, factor que ha impulsat en gran part el naixement d’“Elles contra l’ELA”. L’adquisició de nous estils i rols de vida per part de les dones amb l’avenç de la societat pot fer que nous factors, tant de risc com protectors, afectin en l’incidència de la malaltia” .

 

I Torneig “Elles contra l’ELA”

El plat fort de la campanya serà el I Torneig de futbol 7 femení “Elles contra l’ELA” que tindrà lloc els dies 11 i 12 de juny al complex esportiu de la Mar Bella – Instal·lació Agapito Fernández. Durant dos dies, 16 equips de futbol amateur jugaran per recaptar fons destinats a la investigació de l’ELA. Les inscripcions ja estan obertes al web de la campanya www.ellescontraela.org.

A banda del futbol, el torneig també acollirà altres activitats esportives per a tots els públics com classes de ioga i activitat física així com xerrades informatives sobre la malaltia i el seu abordatge multidisciplinar per a pacients i familiars. L’agenda completa es pot consultar aquí. L’esdeveniment comptarà amb la presència de la jugadora del FC Barcelona Patri Guijarro, que també farà l’entrega de premis el diumenge 12 de juny.

“Estem molt contents de participar en aquesta iniciativa i unir forces per invertir més en investigació, que és essencial en una malaltia rara i tan desconeguda com l’ELA. A més, ‘Elles contra l’ELA’ s’emmarca en un mes molt important per a nosaltres per ser el mes anual dedicat a conscienciar sobre aquesta malaltia” conclou Esther Sellés, Directora de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.

La recaptació oficial de la campanya es farà pública el 21 de juny de 2022 – Dia Mundial contra l’ELA – i tot el finançament rebut es destinarà a projectes d’investigació del grup de recerca en malalties neurològiques i neurogenètica de l’IDIBELL. L’equip implicat en “Elles contra l’ELA” està format per voluntaris, per tant, en cap cas els diners recaptats es destinaran a dietes, sous o despeses no relacionades amb la investigació.

 

Vols participar-hi? Fes una donació a través del Codi Bizum 02621.

 

Sobre “Elles contra l’ELA” – www.ellescontraela.org

“Elles contra l’ELA” és una campanya solidària de sensibilització i captació de fons per a la recerca de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). La campanya la impulsa el grup d’investigació en malalties neurològiques i neurogenètica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb el suport d’un grup de voluntaris i de la Fundació Catalana per l’ELA – Miquel Valls. Les donacions es vehicularan a través del codi Bizum 02621, i el Torneig I “Elles contra l’ELA” se celebrarà l’11 i 12 de juny al complex esportiu de la Mar Bella – Instal·lació Agapito Fernández.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top