Un assaig clínic internacional mostra els beneficis d’un fàrmac en pacients hospitalitzats per insuficiència cardíaca aguda

  • Es tracta de l’empagliflozina, un fàrmac ja existent per al tractament de la diabetes 2 i la insuficiència cardíaca crònica.
  • L’equip de recerca en Malalties Cardiovascular de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge ha coordinat l’estudi a l’Estat Espanyol.
1- Umico

Segons els resultats de l’assaig clínic fase III EMPULSE, els pacients ingressats per insuficiència cardíaca aguda tenen un 36% més de possibilitats d’experimentar millores en un termini de 90 dies en rebre tractament amb empagliflozina, un fàrmac ja existent que  es prescriu sobretot per a la diabetis tipus 2. El Dr. Josep Comin, cap del grup de recerca en Malalties cardiovasculars i cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Bellvitge, ha estat el coordinador estatal de l’assaig, en que han participat professionals i centres de 17 països de tot el món.

A l’estudi, publicat per la revista Nature Medicine, han participat 530 pacients hospitalitzats i estabilitzats després de patir una insuficiència cardíaca aguda. Per avaluar la millora en rebre el tractament amb empaglifozina s’ha utilitzat un criteri de valoració combinat de mortalitat, hospitalitzacions i qualitat de vida durant 90 dies, comparat entre un grup que va rebre el fàrmac i un altre al qual es va administrar un placebo.

Segons destaca el Dr. Josep Comin, “l’hospitalització és un moment molt fràgil per al pacient amb una insufiència cardíaca aguda i alhora podem obtenir el màxim rendiment en la prevenció de nous esdeveniments adversos. En aquest sentit, els resultats de l’estudi poden canviar la pràctica clínica amb aquests pacients”.

L’empagliflozina és un inhibidor altament selectiu del contransportadors 2 de glucosa i sodi (SGLT2). En pacients amb diabetes tipus 2, aquest inhibidor impedeix l’absorció de glucosa en sang al ronyó, reduint-se els nivells de glucosa en sang. A més de la seva utilització per a la diabetis 2, l’empagliflozina també esta aprovada a Europa i Estats Units per al tractament de la IC crònica amb fracció d’ejecció reduïda (el cor no aconsegueix bombejar prou sang amb cada contracció). Fins ara, però, no s’havien avaluat els seus beneficis durant l’hospitalització d’una insuficiència cardíaca aguda.

Segons dades de la Societat Espanyola de Cardiologia, a l’Estat es registren més de 107.000 ingressos hospitalaris anuals provocats per insuficiència cardíaca, i és la primera causa d’hospitalització en les persones de més de 65 anys.

A l’assaig clínic EMPULSE, fase tres i multicèntric, han participat professionals i centres de Països Baixos, Alemanya, Estats Units, Austràlia, Polònia, Portugal, Singapur, Xina, Dinamarca, Suècia, Bèlgica, Hongria, Japó, República Txeca, Itàlia, Canadà i Espanya. L’estudi forma part del programa EMPOWER que impulsen de forma conjunta els laboratoris Boehringer Ingelheim i Eli Lilly and Company.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top