Els consum d’ous protegiria de patir demència en les persones que no segueixen una dieta mediterrània

  • Un estudi de l’IDIBELL i de l’ICO ha observat que el consum d’ou està relacionat amb un menor risc de demència en individus amb una adherència baixa a la dieta mediterrània, però que no influeix en individus que sí que segueixen aquest tipus de dieta.
  • Els investigadors creuen que aquesta diferència podria ser deguda al fet que les persones amb una dieta saludable ja incorporen els components beneficiosos dels ous a través d’altres aliments.
Raul Zamora_2022_03B

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) apunta que el consum d’ous està associat a un menor risc de patir demència, en especial Alzheimer, en les persones adultes que no segueixen la dieta mediterrània. En canvi, aquest consum no aporta cap efecte neuroprotector extra a les persones que ja segueixen aquesta dieta.

Els ous són un aliment nutricionalment molt interessant, ja que contenen diversos components beneficiosos per a la salut, com poden ser aminoàcids essencials, vitamina B o diversos components bioactius, petites molècules que es troben en alguns aliments i poden tenir uns efectes beneficiosos per la salut. Treballs previs havien suggerit que la composició dels ous podria tenir potencial neuroprotector.

Raül Zamora-Ros, líder de l’article publicat a la revista Frontiers in Nutrition i investigador principal del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i de l’ICO explica perquè creuen que els ous només tenen un efecte beneficiós en les persones que no segueixen la dieta mediterrània: “Una possible explicació seria que els individus amb una dieta saludable ja incorporen aquests compostos beneficiosos per a la salut a través d’altres aliments, mentre que en les dietes menys saludables els ous podrien ser una font important de compostos bioactius amb efectes neuroprotectors entre d’altres“.

La demència afecta 50 milions de persones a tot el món, i amb l’envelliment de la població s’espera que aquest nombre augmenti fins a 152 milions el 2050. El tipus de demència més comuna és la malaltia d’Alzheimer, que representa un 60% del total de casos. Fins ara no hi ha cap tractament eficient ni per guarir ni per aturar la demència, amb la qual cosa la prevenció és l’estratègia més eficaç per reduir-ne la incidència. A través de diversos estudis, s’ha demostrat que modificar 12 factors de risc coneguts, com l’educació, el tabac, l’obesitat, l’alcohol, l’activitat física, o la dieta, pot prevenir o  retardar l’aparició de fins al 40% de les demències.

 

Un estudi a gran escala per determinar l’efecte neuroprotector de l’ou

A l’estudi hi han participat 25.000 persones procedents de la cohort EPIC (de l’anglès, European Prospective Investigarien into Cancer and Nutrition) de l’Estat Espanyol. Es tracta d’un estudi prospectiu d’individus dintre 30 i 70 anys als quals se’ls hi ha analitzat la dieta a través d’un qüestionari, i als que se’ls hi ha fet seguiment durant vint anys per veure si desenvolupaven algun tipus de demència.

D’entre tots els participants 770 van patir demència, 520 dels quals corresponia a malaltia d’Alzheimer.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top