La població adolescent va consumir menys alcohol, cànnabis i tabac durant el confinament

NO96 - U Manresa_ E Fdz - Imatge

La població adolescent va reduir el consum d’alcohol, cànnabis i tabac durant el confinament. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi elaborat en el marc del projecte DESKcohort, en el qual van participar 303 persones d’entre 14 i 18 anys, estudiants de batxillerat, de cicles formatius de grau mitjà i de quart d’ESO de la Catalunya Central. A banda de constatar aquesta reducció general del consum d’aquestes substàncies, el treball, que s’ha publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, conclou que hi ha diferències en funció dels estudis que es realitzen, de manera que l’alumnat de formació professional de grau mitjà era més procliu al consum de risc d’alcohol i cànnabis i a fumar diàriament en comparació amb l’alumnat de quart curs d’ESO o de segon de Batxillerat.

La reducció del consum de risc de substàncies ha estat generalitzada, especialment entre l’alumnat de quart curs d’ESO. Per contra, les persones que estudiaven cicles formatius de grau mitjà, les que tenen pares amb estudis primaris i les que viuen a la comarca de l’Anoia van augmentar el consum diari de tabac durant el confinament.

L’objectiu del treball era analitzar com havia canviat el consum d’alcohol, cànnabis i tabac entre aquesta població jove durant el confinament comparant les dades recollides prèviament en el marc del projecte DESKcohort. Al mateix temps es volien analitzar els factors individuals i socials que incideixen en les pautes de consum.

Els i les investigadores expliquen que aquesta situació s’ha produït per “la modificació dels patrons a causa del confinament que va afectar i canviar la vida social del col·lectiu adolescent, que va passar més temps a casa, sota el control parental, i va tenir menys oportunitats d’adquisició de substàncies”.

A l’estudi hi ha participat l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el Departament d’Epidemiologia i Metodologia de les Ciències Socials i de la Salut de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC, la UOC, a Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES).

Notícia adaptada de U Manresa: enllaç

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top