Un equip de neurocientífics de l’IDIBELL realitzen un experiment de curiositat musical al Sónar+D

La curiositat va ser l’objecte d’estudi de l’experiment científic “Being a Curious Music-Mind” de l’IDIBELL amb la DJ Alicia Carrera, que va tenir lloc al CCCB i la Sala Salamandra aquest divendres i dissabte.

Aquesta iniciativa formava part de la proposta de la ciutat de L’Hospitalet pel Festival Sónar+D.

WhatsApp Image 2021-10-30 at 16.

La música té un paper fonamental en la nostra vida: té la capacitat inherent d’evocar una gran varietat d’emocions i sentiments i s’usa com un poderós regulador de l’estat d’ànim. Però s’han observat fortes diferències individuals en la motivació intrínseca per buscar nova música i gaudir-ne. Per exemple, mentre que algunes persones passen molt de temps descobrint música nova, altres persones es queden estancades escoltant les mateixes cançons i artistes durant anys. A més, també hi ha diferències sòlides en la nostra capacitat d’experimentar plaer en escoltar música (l’anomenada hedonia musical), així com en la susceptibilitat per experimentar experiències de transcendència o estats d’emoció màxima.

Per explorar i estudiar les diferències en el vibrant món de la curiositat musical, el festival Sónar+D, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Ajuntament de L’Hospitalet es van unir aquest divendres i dissabte per presentar una proposta singular i inspiradora, carregada de talent i innovació fruit de la intersecció entre la cultura, la ciència i la tecnologia.

 

Un equip de neurocientífics de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona liderats per Antoni Rodríguez-Fornells van proposar un experiment científic amb l’objectiu de caracteritzar les diferències en la curiositat (i la recerca de nova informació musical) desenvolupada pels oients després d’haver estat exposats a noves peces musicals. Aquestes diferències es van avaluar considerant el perfil musical de cada persona. A més, els neurocientífics varen provar la idea que desenvolupar la curiositat per una cançó pot millorar la retenció de la memòria.

Durant la primera fase de l’experiment, els i les participants es van exposar a peces musicals inèdites i van respondre a una sèrie de preguntes al llarg de la sessió de la DJ Alícia Carreras, especialment preparada per aquest experiment. En una segona fase, l’endemà, les persones participants van respondre a un qüestionari de manera individual.

Totes les dades recollides durant l’experiment i en les enquestes posteriors estan en mans del grup d’investigadors que les estan analitzant per extreure’n conclusions. Es preveu fer públics els resultats al llarg del 2022.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top