Una intervenció infermera augmenta l’adherència al tractament en pacients grans després d’un infart

  • Un estudi liderat per professionals d’infermeria de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’IDIBELL ha demostrat que una intervenció infermera específica aconsegueix més adherència al tractament dels pacients grans complexos que han patit un infart de miocardi.
Elena Calvo

El treball, encapçalat per Elena Calvo, infermera gestora d’hemodinàmica de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge i investigadora de l’IDIBELL, s’ha publicat a International Journal of Nursing Studies, la revista amb major factor d’impacte en l’àmbit d’infermeria.

L’envelliment de la població està fent que hi hagi un nombre creixent de pacients grans amb infart agut de miocardi. Aquests pacients tenen un risc més alt de complicacions i de baixa adherència a la medicació, cosa que, alhora, implica l’ús de més recursos sanitaris.

Aquest estudi va comparar dos grups de pacients de més de 75 anys després de ser sotmesos a una intervenció coronària percutània per infart de miocardi al nostre centre. Mentre que un grup va rebre el seguiment habitual, l’altre va rebre una intervenció infermera específica dissenyada per reforçar l’adherència al tractament.

Concretament, al cap de tres mesos de rebre el tractament se’ls va realitzar una entrevista educativa per part d’infermeres capacitades. Familiars i cuidadors dels pacients van assistir igualment a aquesta visita per rebre també instruccions. En el cas dels pacients que no es podien moure, l’equip d’infermeria es va dirigir al seu domicili per fer la intervenció, o bé la van realitzar per telèfon. La durada d’aquesta entrevista va ser d’aproximadament 40 minuts i es va centrar en algunes mesures i recomanacions per millorar o mantenir l’adherència. També es va efectuar una trucada de recordatori als 6 mesos.

Al cap de 12 mesos, es va mesurar l’adherència aconseguida aplicant de manera combinada dos tests de valoració, les dades d’assistència a visites, i les dades de retirada de medicaments de la farmàcia.

Els resultats van mostrar que, mentre que només el 21,5% dels pacients amb el seguiment habitual van assolir una bona adherència, en el cas dels pacients que van rebre la intervenció infermera específica el percentatge es va elevar fins al 51,9%.

Aquests resultats confirmen la importància de la infermeria en el treball relacionat amb l’adherència dels pacients, especialment pel seu caràcter educatiu. La infermeria juga un paper fonamental en la tasca d’informar, motivar i empoderar el pacient, afavorint que tingui un paper actiu i sigui protagonista de la seva salut, un element clau per fomentar l’adherència.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top