Iniciem VacunAcció: un projecte per immunitzar contra la desinformació

  • L’IDIBELL i l’escola Virolai, junts en la nova iniciativa educativa del programa EscoLab de l’Ajuntament de Barcelona.
Notícia inici projecte VacunAcció - Imatge_jpg

És arriscat vacunar-se? O és insensat no fer-ho? És cert que les vacunes poden causar autisme? Aquestes i d’altres preguntes, tan presents en el debat social sobre la vacunació, seran el punt de partida del projecte VacunAcció, una nova proposta educativa del programa EscoLab, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que s’inicia gràcies a la implicació de l’IDIBELL i l’escola Virolai. Amb l’objectiu final de crear una campanya de sensibilització, estudiants i investigadors treballaran conjuntament per immunitzar la població contra la desinformació, precisament en un moment en què, arran de la pandèmia de COVID-19, els moviments antivacunes i negacionistes han sofert una important revifada.

L’activitat es fonamenta en l’aprenentatge basat en projectes i pretén, en darrera instància, potenciar l’esperit crític de l’alumnat i equipar-lo amb eines que li permetin diferenciar entre missatges alarmistes, conspiranòics o “alternatius”, que defensen idees que no han estat demostrades, i fets i evidències sobre l’eficàcia de les vacunes. D’aquesta manera, es vol contribuir a formar ciutadanes i ciutadans amb criteri propi, capaços d’identificar i rebatre missatges sense fonament científic.

VacunAcció s’estructura en un seguit d’activitats basades en la reflexió i la descoberta, el treball autònom de l’alumnat, la formació de grups d’experts per al debat, el disseny d’un estudi per esbrinar si el seu entorn proper té una percepció negativa de les vacunes i els seus efectes, l’adquisició d’eines per cercar informació fiable i, finalment, l’elaboració d’un producte final clar i definit que tingui un impacte directe sobre la societat a la qual pertanyen: una campanya de conscienciació contra els moviments antivacunes, o bé a favor de les vacunes.

En el projecte s’hi ha involucrat un nombrós equip d’investigadores i investigadors del grup de recerca en infeccions i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), coordinats per la Dra. Marisa Mena, i hi participen alumnes de 4t d’ESO i professors de l’escola Virolai de Barcelona. La Unitat de Comunicació de l’IDIBELL i l’equip d’EscoLab són els responsables d’impulsar i d’avaluar la primera edició d’aquest projecte, que alhora n’és una prova pilot.

El tret de sortida de VacunAcció es donarà demà, dia 23 d’abril, amb una sessió introductòria sobre vacunes, immunitat de grup i exemples de campanyes mundials de vacunació. Alumnes i investigadors treballaran plegats fins que finalitzi aquest curs escolar.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top