Els darrers avenços biomèdics de Bellvitge, en directe el 28 de novembre

  • Una oportunitat única per conèixer de prop alguns dels protagonistes de l’ecosistema de recerca, innovació, assistència i docència de Bellvitge.
  •  La jornada es durà a terme al portal web Sinergia, una iniciativa de l’ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL.
  •  Els tractaments de la COVID-19, la manipulació d’embrions humans i la recerca en ELA, càncer, vacunes i diabetis centraran el programa de xerrades.
Imatge general_28N

Dissabte 28 de novembre, investigadores i investigadors punters de Bellvitge acostaran a tota la ciutadania els resultats més recents de la seva recerca. Ho faran a través d’un ampli programa de xerrades online, que s’emetrà a través del nou portal web Sinergia, creat per a poder celebrar virtualment la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet. Al llarg de tot el dia, prestigioses figures científiques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Barcelona cobriran, amb les seves intervencions, un gran ventall de temàtiques. Les intervencions s’estructuraran en tres blocs: Tapes d’innovació, amb descobertes científiques aplicades a tractaments clínics innovadors; Quinaciència!, amb reptes com l’edició genètica d’embrions humans, el tractament de la COVID-19 i les conseqüències del confinament; i la Fira SaL’Hut, amb els darrers avenços en malalties com el càncer, la diabetis o l’ELA.

Segueix la jornada en directe a través del nostre canal de Youtube

Tapes d’innovació

 

La jornada començarà amb tres xerrades breus, de 15 minuts, sobre innovació en salut, procés gràcies al qual la recerca bàsica s’alinea amb els interessos de la pràctica clínica. Als laboratoris es treballa per traslladar els nous coneixements, derivats de la investigació bàsica, a les necessitats mèdiques, amb l’objectiu de fer realitat tractaments innovadors.

A les 10:00 h el Dr. Òscar Martínez Tirado guiarà els espectadors per tots els passos que cal seguir per iniciar un assaig clínic. A continuació, la Dra. Marta Barrachina explicarà les últimes novetats sobre el diagnòstic precoç de l’Alzheimer, i la seva importància. Finalment, a la darrera tapa, la Dra. Gabriela Jiménez parlarà de com combat la resistència a tractaments de quimioteràpia.

 

 

Quinaciència!

 

 El següent bloc de xerrades, de 30 minuts cada una, tractarà temes d’estricta actualitat que, alhora, representen grans reptes de futur, i que sovint són objecte de polèmiques. En aquest sentit, la Dra. Anna Veiga explicarà l’inici del primer estudi sobre edició genètica d’embrions humans que es realitza a l’estat, i del qual n’és la líder.

La COVID-19, gran protagonista de l’any, serà abordada des de tres angles: el Dr. Rafael Máñez farà una anàlisi del coneixement actual d’aquesta malaltia i dels tractaments en desenvolupament; el Dr. Esteve Fernández parlarà dels riscos de ser fumador i patir la infecció per SARS-CoV2; i per acabar, la Dra. Susana Jiménez, experta en addiccions al joc, tractarà un altre efecte negatiu associat a l’actual pandèmia i, en concret, al confinament: l’agreujament de patologies associades als trastorns obsessius i compulsius.

 

 

Fira SaL’Hut

 

 Durant la tarda de dissabte, i en sessions de també 30 minuts, les investigadores i investigadors acostaran a ciutadans i pacients l’actualitat científica centrada en malalties de gran impacte i d’elevada incidència.

A les 17:00h, la Dra. Mònica Povedano obrirà el bloc de xerrades parlant de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia neurològica amb ressò mediàtic però molt desconeguda. Seguidament, el Dr. Miquel Àngel Pujana exposarà les dificultats a què s’enfronten oncòlegs i investigadors a l’hora de tractar el càncer de mama, que representa, a nivell mundial, el 31% de tots els càncers de la dona. A continuació, la Dra. Laia Alemany ens mostrarà, amb el seu cas d’èxit, una de les cares optimistes de la tarda: la vacuna contra el papil·loma humà, una de les malalties de transmissió sexual més comunes. Finalment, la Dra. Montse Nacher tancarà la jornada parlant de diabetis i del transplantament de cèl·lules productores d’insulina.

 

 

Sinergia i Bellvitge

 

 Sinergia és una plataforma web impulsada i creada per l’ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL. Aquest espai virtual neix per apropar a la ciutadania la recerca i la innovació en salut de Bellvitge, i ho fa en un context en què disposar d’eines virtuals de comunicació ha esdevingut imprescindible, però que té la voluntat d’esdevenir un referent divulgatiu més enllà de la crisi actual.

A dia d’avui, Bellvitge és un dels ecosistemes biomèdics més potents del país. El formen l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Universitat de Barcelona i la Fundació Josep Finestres. Aquestes institucions, alineades amb el recentment presentat pla estratègic “L’Hospitalet és ciència”, defensen que el foment la divulgació científica és clau per construir una societat formada i amb criteri.

 

 

Portal web Sinergia: Enllaç

Xerrades online en directe: Enllaç

ENLLAÇOS RELACIONATS

Portal web Sinergia: Enllaç

Xerrades online en directe: Enllaç

Comparteix a:

Scroll to Top