La intel·ligència artificial, una nova aliada contra la leucèmia

credit: Alessandro Ronchi 

La Dra. M. Carolina Florian (Programa de Medicina Regenerativa, l’IDIBELL) i el Prof. Medhanie Mulaw (Universitat d’Ulm, Alemanya) rebran més de 800.000 euros de la Fundació “La Caixa” per aplicar l’aprenentatge profund (deep learning) en la investigació de la leucèmia en persones grans.

Aquest prestigiós premi dona suport a les iniciatives més prometedores d’excel·lència científica que presenten un alt potencial social, sigui en investigació bàsica, clínica o translacional.

 

La leucèmia mieloide aguda (LMA) es caracteritza per una maduració incompleta dels glòbuls blancs a la sang i la medul·la òssia. Malauradament, aquest tipus de càncer és molt més agressiu i té una incidència deu vegades més gran en persones majors de 65 anys, que poden arribar a tenir una esperança de vida de pocs mesos després del diagnòstic.

El consorci, format per l’equip de la Dra. Carolina M. Florian del Programa de Medicina Regenerativa de l’IDIBELL i del P-CMR[C], juntament amb l’equip del Prof. Medhanie Mulaw de la Universitat d’Ulm, iniciarà un projecte titulat “Aprenentatge profund (deep learning) per definir les interaccions entre les cèl·lules leucèmiques i el seu nínxol envellit”. El projecte ha estat seleccionat per rebre 800.000 euros de la Fundació “La Caixa” que es destinaran a identificar els mecanismes d’inici i progressió de la LMA. En el projecte s’aplicarà la intel·ligència artificial per analitzar dades histològiques i de seqüenciació unicel·lular de l’ARN per determinar la interacció de les cèl·lules leucèmiques amb el seu entorn.

El projecte està dirigit per l’equip de la Dra. M. Carolina Florian de l’IDIBELL, que utilitzarà models de ratolí per obtenir dades histològiques i d’expressió gènica. L’equip de professor Mulaw aplicarà la intel·ligència artificial (IA) i l’aprenentatge profund a aquest conjunt de dades amb l’objectiu d’identificar patrons d’interacció entre les cèl·lules leucèmiques i el seu nínxol.

Tal com diu la Dra. Florian: “Fins ara els estudis suggereixen que les cèl·lules leucèmiques poden modificar el seu microambient per propagar-se i sobreviure als tractaments de quimioteràpia. No obstant, es necessita una millor comprensió d’aquest procés per dissenyar nous enfocaments terapèutics”.

“Estem molt contents que el nostre projecte hagi rebut suport financer”, afirma el Prof. Mulaw. “Això enfortirà les nostres col·laboracions ja en marxa. Per exemple, recentment, hem demostrat la importància dels enfocaments d’aprenentatge profund (deep learning) per predir l’envelliment de les cèl·lules mare hematopoètiques en funció de la seva distància del nínxol de la medul·la òssia”.

Ara els investigadors combinaran la seva experiència en l’envelliment de les cèl·lules mare, el nínxol de la medul·la òssia, la biologia de la leucèmia i la genòmica funcional per identificar noves dianes terapèutics de la LMA.

 

Imatge de la Dra. Carolina M. Florian realitzada per Alessandro Ronchi 

Scroll to Top