L’ús de les pipes d’aigua i l’exposició passiva al seu fum són tan nocius com el tabac convencional

shisha-4749223_1920

• Malgrat la prohibició de fumar a l’interior dels locals de restauració i oci, les pipes d’aigua, conegudes popularment com ‘catximbes’, s’utilitzen sense cap mena de restricció. Això provoca que en aquests locals es detectin nivells de nicotina en l’aire i de partícules fines per sobre dels nivells recomanats d’exposició.

• Fumar en pipes d’aigua, i l’exposició passiva al fum que produeixen, augmenten el risc de patir càncer de pulmó i altres malalties cardiovasculars. És per aquest motiu que caldria regular-ne el seu ús i garantir el compliment de la normativa.

• Aquests resultats, fruit del primer estudi d’aquestes característiques que s’ha realitzat a l’Estat espanyol i a Europa, s’han publicat a la revista científica ‘Environmental Research’, especialitzada en recerca mediambiental i salut. El treball ha estat encapçalat per investigadores de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i ha comptat amb la col·laboració d’investigadores de la Universitat d’Alcalá de Henares i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

 

Les pipes d’aigua, conegudes popularment com a ‘catximbes’ o ‘xixes’, són una forma relativament nova de fumar tabac en el nostre entorn, sobretot entre les persones joves. No obstant, el seu consum i l’exposició passiva a la seva utilització no està exempt de perill, ja que fa augmentar el risc de patir càncer de pulmó, malalties respiratòries i cardiovasculars a causa dels tòxics derivats del tabac i les partícules fines que emeten.

Un estudi realitzat per la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) – Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en 20 locals de la ciutat de Barcelona on es fuma amb ‘xixes’ de forma habitual, demostra la presència de nicotina i de partícules fines en l’atmosfera en aquests locals. Aquest és el primer estudi d’aquestes característiques realitzat a l’Estat espanyol i a Europa i ha estat publicat per la revista científica ‘Environmental Research’, especialitzada en recerca mediambiental i salut.

L’equip que ha analitzat aquestes dades ha estat encapçalat per investigadores de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO-IDIBELL i ha comptat amb la participació d’investigadores de la Universitat d’Alcalá i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en el marc del Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l’Instituto de Salud Carlos III.

 

La falsa creença de la innocuïtat de les pipes d’aigua

 

A l’Estat espanyol, malgrat la prohibició de fumar a l’interior dels locals de restauració, l’ús de pipes d’aigua s’està popularitzant donada la creença que són productes innocus, sense tabac, pel seus aromes afruitats i gust dolç. Si bé es poden consumir amb productes derivats d’herbes diverses, sense tabac, la major part de preparats sí que en tenen, com demostra aquest estudi on 19 dels 20 locals analitzats tenien nicotina en l’ambient i en concentracions elevades.

La nicotina és un marcador específic i únic de la combustió de tabac, en aquest cas en les pipes d’aigua. Els elevats nivells de partícules fines provenen del mateix tabac i dels carbonets incandescents que contenen les pipes. Així doncs, els resultats indiquen que, tot i estar prohibit el consum de productes del tabac a l’interior de bars, cafeteries o restaurants, l’estudi detecta nivells elevats de nicotina (1,15 microgr/m3 de mitjana, amb valors de fins a 8,16 microgr/m3) i de partícules fines (mitjana de 230,5 microgr/m3, valor màxim de 1758,10 microgr/m3), molt per sobre dels nivells mesurats en punts control a la via pública, de 0,03 microgr/m3 de nicotina i 10 microgr/m3 de partícules fines.

Segons la primera signant de l’estudi i investigadora de l’ICO-IDIBELL, Ariadna Feliu, “aquestes dades demostren que cal regular amb més detall l’ús de les pipes d’aigua, amb o sense tabac, atesa la gran concentració de partícules fines que produeixen i que són un risc per a la salut”. Per la seva banda Marcela Fu, co-autora de l’article i investigadora de l’ICO-IDIBELL, recorda que “les pipes d’aigua són una porta d’entrada a l’addicció a la nicotina entre els joves i adolescents que porta al consum d’altres formes de tabac”. I tot això en un context com el que estem vivint en aquests moments, en situació de pandèmia global a causa de la COVID-19, en el que el director d’Epidemiologia i Prevenció de l’ICO i responsable de l’estudi, Esteve Fernández, remarca que “l’ús compartit de les pipes d’aigua entre diverses persones i el fum exhalat augmenten el risc d’infecció per coronavirus”.

ENLLAÇOS RELACIONATS

Exposure to second-hand tobacco smoke in waterpipe cafés in Barcelona, Spain: An assessment of airborne nicotine and PM2.5. Feliu A, Fu M, Russo M, Martinez C, Sureda X, López MJ, Cortés N, Fernández E. Environ Res. 2020 May;184:109347.

Comparteix a:

Scroll to Top