La primera edició de Sinergia obrí les portes a la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet

img_2183

Amb l’objectiu de mostrar a la ciutadania la tasca que, de forma conjunta i cercant les sinergies, duen a terme l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el Campus de Medicina i Ciències de la Salut de Bellvitge, de la Universitat de Barcelona (UB), aquest passat dissabte, 16 de novembre, les quatre institucions del pol de Salut de Bellvitge, de la mà de l’Ajuntament de L’Hospitalet, obriren les seves portes en el transcurs de la primera edició de Sinergia, la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet.

Les instal·lacions de l’IDIBELL a l’Hospital Duran i Reynals acolliren, durant el matí, la visita de més de 300 persones, que participaren d’un programa d’activitats ideat per l’IDIBELL i l’Ajuntament de la ciutat, institucions que treballen conjuntament en el marc del projecte “PECT: L’Hospitalet, ecosistema innovador en salut”, cofinançat per fons europeus FEDER. El projecte, té com a objectiu completar i potenciar el pol de Salut de Bellvitge com a referent internacional en la innovació en l’àmbit de la salut i generar nova activitat industrial i innovadora, tot involucrant-hi la societat per assolir un major impacte en la salut.

A la zona enjardinada de l’Hospital Duran i Reynals s’hi instal·là la fira SaL’Hut, que reuní les entitats del campus de Bellvitge, set associacions de pacients, el Banc de Sang i el Sistema d’Emergències Mèdiques. Per als petits, l’organització preparà l’espai Experimenta, amb tallers de neurociències i recerca, de la mà de La Mandarina de Newton i l’AECC, i amb la presència de l’alumnat de l’Institut Bellvitge, que fa tàndem educatiu amb l’IDIBELL, que exposà els projectes que han dut a terme els darrers tres anys en la cruïlla de les arts i la ciència. També el col·lectiu Urban Sketchers de Barcelona s’uní a la convocatòria, amb prop de 30 dibuixants que reflectiren en les seves llibretes l’ambient festiu de la jornada.

Ocupant l’espai central, l’escenari Quinaciència! oferí monòlegs de ciència a càrrec d’investigadores i investigadors de l’IDIBELL, una sessió de Zumba, organitzada pel servei d’Esports de l’Ajuntament, i un concert de la formació Crash Manouche, de l’Escola de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet. Un altre espai destacat fou el dedicat a la innovació en salut: gràcies a l’Associació Gastronòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, els assistents degustaren aliments i begudes saludables i de proximitat mentre conversaven amb investigadors amb projectes més propers al mercat.

Les visites als laboratoris es realitzaren d’una forma ben peculiar: a través d’un escape room (l’IDIESCAPE), ideat per Eduscopi. Els 120 assistents formaren equips d’investigació que, en un temps rècord, van trobar la cura per combatre la infecció d’un nou virus extremadament mortal. L’experiència volia endinsar al ciutadà en el dia a dia dels investigadors, així com els principals reptes als que s’enfronten per assolir el seu objectiu comú; millorar la salut de la població. Abans de sortir de l’espai de laboratoris de l’IDIBELL, els grups de participants es fotografiaren davant d’un nou mural realitzat, seguint l’estil del grafitti, pels artistes Carlos Almagro i Javi Murillo. L’obra artística interpreta les quatre àrees de recerca de l’IDIBELL: la medicina traslacional, les neurociències, la medicina regenerativa i el càncer.

Marina Rigau, directora d’estratègia de l’IDIBELL, Montserrat Figuerola, gerent de l’HUB, Tàrsila Ferro, directora de cures de l’ICO, Joan Miquel Nolla, vicedegà acadèmic del Campus Bellvitge de la UB i Fran Belver, primer tinent d’alcalde de L’Hospitalet, donaren la benvinguda a Sinergia, tot destacant que, gràcies al treball conjunt de totes les institucions, la recerca i la innovació exerceixen d’agents sinèrgics de la salut del futur més proper, i que Bellvitge conforma, ja a dia d’avui, un dels ecosistemes més potents i amb més possibilitat de creixement del sud d’Europa.

Dijous 14, i dins d’unes sessions off-Sinergia, els estudiants universitaris del Campus de Bellvitge gaudiren d’un seguit d’activitats exclusives: visites als nous quiròfans de l’HUB, a la Farmacia Robotitzada de l’ICO i una lectura dramatitzada d’Obra de Cajal, inspirada en la vida i l’obra de Santiago Ramon i Cajal, un dels grans científics del país i premi Nobel, obra que es dugué a terme a les instal·lacions de la UB al Campus Bellvitge.

Amb la col·laboració de:

Scroll to Top