IDIBELL i Pharmacelera signen un acord de recerca per trobar nous fàrmacs amb aplicacions anticanceroses

ethel-queralt

El grup de recerca de cicle cel·lular de l’Institut d’investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que lidera la Dra. Ethel Queralt, té una extensa experiència en l’estudi del complex de cohesina per una aplicació concreta en la investigació d’una malaltia rara, la síndrome de Cornelia de Lange, a més de dur a terme recerca bàsica sobre el cicle cel·lular i la sortida mitòtica. El fet que sobre un 10% del tumors, i principalment aquells més agressius i difícils de tractar, presentin mutacions en una subunitat  del complex de cohesina fa que obrir una línia d’investigació al seu voltant resulti oportú. “Fent ús de la letalitat sintètica de mutacions entre diferents subunitats del complex de cohesina es causa dany cel·lular en els teixits tumorals, mentre es preserva el teixit sa sense cap efecte tòxic”, apunta la Dra. Queralt.

A través de l’acord amb l’empresa Pharmacelera, el grup estudiarà, amb tècniques in silico, l’ús del complex de cohesina en tant que diana terapèutiques per càncers de difícil tractament. S’emprarà el programari desenvolupat per l’empresa (PharmScreen®, entre d’altres) per confirmar la idoneïtat del complex de cohesina com a dianaterapèutica i, en segona instància, per realitzar campanyes de selecció en grans biblioteques virtuals per buscar noves molècules candidates.

“Abans d’afrontar una aproximació experimental resulta essencial poder dur a terme simulacions que ens defineixin el marc d’acció”, comenta Ethel Queralt. “Pharmacelera ha desenvolupat una tecnologia que creiem que s’adaptarà bé als nostres objectius per dur a terme el programa de cerca de nous fàrmacs amb propietats anticanceroses”, afegeix.

“Pharmacelera ha participat en diversos projectes que han cobert un ampli ventall d‘aplicacions terapèutiques. La col·laboració amb el grup de recerca en cicle cel·lular de l’IDIBELL permetrà estendre l’ús de la nostra tecnologia a càncers de difícil tractament. Hem desenvolupat eines com PharmScreen®, dissenyat per trobar i proposar molècules que es puguin convertir en candidats en front diverses dianes, com el complex de cohesina en el cas present”, destaca Enric Gibert, director general de la companyia.

Scroll to Top