La Investigadora de l’IDIBELL Eva González-Suárez guanya un projecte de la fundació Susan G. Komen ® per investigar noves teràpies en càncer de mama

1495457201737 (1)

La líder del grup de recerca en la transformació i la metàstasi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Eva González-Suárez, ha estat guardonada amb un projecte de recerca de Susan G. Komen ®, l’organització de càncer de mama més important del món. El projecte està finançat amb 450.000 dòlars per als propers tres anys.

Komen va ser fundada el 1982 amb l’objectiu de salvar vides i guarir el càncer de mama per sempre. En els darrers 30 anys, Komen ha invertit més de 755 milions de dòlars en centenars de projectes de recerca del càncer de mama a tot el món, especialment als EUA.

El projecte que ha rebut Eva González-Suárez es troba a la categoria de «career catalyst» per a joves investigadors i entre els requisits d’acceptació hi havia presentar un projecte que potencialment podria significar beneficis per als pacients en un termini màxim de deu anys. Segons ha explicat la investigadora, el projecte que ha obtingut el premi estudia la possibilitat de fer servir la via de senyalització RANK com a nova diana terapèutica en càncer de mama; “és prou esperançador per pensar que en deu anys pugui estar a l’abast de la clínica”.

El grup d’Eva González-Suárez ha demostrat en ratolins i línies cel·lulars humanes que una sobreexpressió de la via de senyalització RANK promou la iniciació, la progressió i la metàstasi del càncer de mama. També han vist que un inhibidor d’aquesta via, un fàrmac que ja es fa servir per al tractament de metàstasi òssies i osteoporosi, prevé la formació de tumors de mama intervinguts per progesterona i té un efecte preventiu en la iniciació tumoral i en la metàstasi pulmonar. “El projecte de la Fundació Susan Komen ens permetrà estudiar la via RANK com a nova diana terapèutica des de dues aproximacions diferents” ha explicat González-Suárez “d’una banda analitzarem els patrons d’expressió la via RANK de més de 300 mostres de pacients de càncer de mama. De manera que podrem correlacionar aquests patrons amb la incidència de metàstasi i amb la resposta a tractaments actualment aprovats”.

La segona aproximació del projecte del laboratori que lidera la investigadora serà modular l’expressió de la via RANK en models de ratolí als quals s’ha implantat un tumor de mama humà. “És un model preclínic, però ja estem molt a prop del pacient perquè podem avaluar in vivo l’evolució del tumor humà”.

Scroll to Top