Els fumadors podrien tenir entre un 30 un 50% més de risc de desenvolupar una COVID greu davant els no fumadors. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu d’una revisió d’articles científics que ha estat publicada a la revista European Respiratory Review i que ha comptat amb la col·laboració del cap del grup de recerca en Control del Tabac de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i responsable de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Esteve Fernández.
Davant l’associació del tabac i el risc de desenvolupar una COVID greu, l’Organització Mundial de la Salut ha cregut convenient poder-ho demostrar analitzant els estudis publicats fins el dia d’avui i que poden mostrar evidències científiques. És per aquest motiu que gràcies a la col·laboració de l’Institut Mario Negri (Milà, Itàlia), el Centro per la Prevezione e la Rete Oncologia (Florència, Itàlia), l’Institut Català d’Oncologia, l’IDIBELL i el TobaccoFree Research Institute Ireland (Dublin, Irlanda) s’ha portat a terme una revisió sistemàtica exhaustiva dels articles publicats.
Com s’ha realitzat aquesta revisió?
En aquesta revisió s’han identificat 320 publicacions que investigaven la relació entre els fumadors i la progressió de la COVID. En aquest punt es va utilitzar un enfocament metanalític per tal de poder quantificar l’efecte del tabaquisme i l’ingrés a hospitalització, la gravetat de la malaltia i, finalment, la mortalitat per COVID-19.
“Els nostres resultats indiquen que entre els pacients amb COVID-19, els fumadors tenen un risc més elevat d’experimentar una forma més greu de la malaltia i que, a vegades, porta a la mort, en comparació amb els que no han fumat mai” explica l’epidemiòleg de l’Institut Mario Negri de Milà i coordinador de l’estudi, Silvano Gallus, i afegeix “en general, els fumadors tenen un risc d’entre un 30 i un 50% més de possibilitats de tenir un resultat desfavorable en l’evolució de la malaltia“.
Pel cap de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i col·laborador de l’estudi, Esteve Fernández és important recordar que “al principi de la pandèmia es va relacionar el tabac i la nicotina com a possibles factors de protecció davant la COVID i hem demostrat que, al contrari, el tabac i la COVID són amistats més que perilloses”, i afegeix “la novetat d’aquests resultats és que tenim un motiu més per a no fumar com és la prevenció de complicacions greus davant la COVID-19, inclosa la mort per aquesta malaltia“.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).