Fumar augmenta entre un 30 i un 50% el risc de desenvolupar una COVID greu

  • Així ho indica un estudi publicat a la revista científica ‘European Respiratory Review’ en el que ha participat el cap del grup de recerca en Control del Tabac de l’IDIBELL i responsable de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, Esteve Fernández, que ha analitzat els resultats que existeixen en aquests camp en els diferents informes presentats fins avui dia.
NO031 - Tabac i COVID_ERR - Imatge noti

Els fumadors podrien tenir entre un 30 un 50% més de risc de desenvolupar una COVID greu davant els no fumadors. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu d’una revisió d’articles científics que ha estat publicada a la revista European Respiratory Review i que ha comptat amb la col·laboració del cap del grup de recerca en Control del Tabac de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i responsable de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Esteve Fernández.

Davant l’associació del tabac i el risc de desenvolupar una COVID greu, l’Organització Mundial de la Salut ha cregut convenient poder-ho demostrar analitzant els estudis publicats fins el dia d’avui i que poden mostrar evidències científiques. És per aquest motiu que gràcies a la col·laboració de l’Institut Mario Negri (Milà, Itàlia), el Centro per la Prevezione e la Rete Oncologia (Florència, Itàlia), l’Institut Català d’Oncologia, l’IDIBELL i el TobaccoFree Research Institute Ireland (Dublin, Irlanda) s’ha portat a terme una revisió sistemàtica exhaustiva dels articles publicats.

 

Com s’ha realitzat aquesta revisió?

 

En aquesta revisió s’han identificat 320 publicacions que investigaven la relació entre els fumadors i la progressió de la COVID. En aquest punt es va utilitzar un enfocament metanalític per tal de poder quantificar l’efecte del tabaquisme i l’ingrés a hospitalització, la gravetat de la malaltia i, finalment, la mortalitat per COVID-19.

Els nostres resultats indiquen que entre els pacients amb COVID-19, els fumadors tenen un risc més elevat d’experimentar una forma més greu de la malaltia i que, a vegades, porta a la mort, en comparació amb els que no han fumat mai” explica l’epidemiòleg de l’Institut Mario Negri de Milà i coordinador de l’estudi, Silvano Gallus, i afegeix “en general, els fumadors tenen un risc d’entre un 30 i un 50% més de possibilitats de tenir un resultat desfavorable en l’evolució de la malaltia“.

Pel cap de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i col·laborador de l’estudi, Esteve Fernández és important recordar que “al principi de la pandèmia es va relacionar el tabac i la nicotina com a possibles factors de protecció davant la COVID i hem demostrat que, al contrari, el tabac i la COVID són amistats més que perilloses”, i afegeix “la novetat d’aquests resultats és que tenim un motiu més per a no fumar com és la prevenció de complicacions greus davant la COVID-19, inclosa la mort per aquesta malaltia“.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top