El projecte +ACTIU reuneix professionals i ciutadans per discutir el disseny de ciutats més saludables

Es tracta d’un projecte de recerca centrat en la salut comunitària que busca promoure la participació de la ciutadania en el disseny i co-creació de ciutats més actives i saludables que facilitin la pràctica d’activitat física.

La intenció és involucrar el màxim de població, però sobretot es vol modificar el comportament sedentari entre les persones amb patologies cròniques.

+ACTIU (4)_16 a 9

Un equip multidisciplinari format per personal investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), així com de la Universitat Ramon Llull (URL) i de l’equip de Healthy Cities (Invastify), han presentat aquest dimecres, 20 de març, el projecte +ACTIU. Es tracta d’una iniciativa que pren consciència de l’impacte de l’entorn urbà en l’estil de vida i el benestar, i es proposa dissenyar espais més actius i saludables que fomentin la pràctica d’activitat física per tractar de reduir el sedentarisme. L’acte, dividit en dos blocs, ha reunit a més de 50 persones i s’ha celebrat entre 17:30 h i 20 h de la tarda a l’Auditori Centre Cultural Tecla Sala.

L’acte ha començat amb la presentació de la Dra. Paula Jakszyn, líder de +ACTIU i investigadora principal del grup de Nutrició i Càncer de l’IDIBELL, que ha introduït els objectius del projecte i la metodologia participativa que es proposen per aconseguir-los, en la que la ciutadania és un membre clau. En essència, ha explicat que des de +ACTIU es plantegen un pla de treball en tres fases, que començarà per una anàlisi de l’entorn urbà de l’Avinguda Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, continuarà amb la co-creació d’una Comunitat de Pràctica que recomani solucions als problemes detectats en l’anàlisi, i acabarà amb la implementació i avaluació dels programes pilot que s’hagin suggerit. A més, es durà a terme la disseminació i generació de recursos basats en les trobades i estratègies desenvolupades.

Després de la intervenció de la Dra. Jakszyn, s’ha organitzat una taula rodona en què s’ha tractat principalment la ciutat com a entorn actiu per a la millora de la salut comunitària. Hi han participat experts d’àmbits diversos, que han enriquit la discussió amb diferents punts de vista i han demostrat la col·laboració entre disciplines que demana el projecte.

Al segon bloc, dirigit més específicament a la comunitat ciutadana de l’Hospitalet, el Dr. Jordi Vilaró, coinvestigador de +ACTIU i professor de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, ha explicat més a fons en què consisteix la Comunitat de Pràctica del projecte, que estarà co-liderada per Marta Rofin, arquitecta i urbanista de Healthy Cities (Invastify). Com apunta el Dr. Vilaró, serà una comunitat formada per professionals de la salut, urbanistes, associacions veïnals i entitats locals, i persones amb patologies cròniques, entre altres, que tindrà en compte les diferents perspectives i construirà una mirada compartida per facilitar la creació d’espais saludables. En definitiva, contribuirà a generar idees per fer de l’Hospitalet un model de ciutat activa.

Finalment, l’acte ha tancat amb un diàleg bidireccional entre els assistents i l’equip de +ACTIU que ha recollit les inquietuds de la ciutadania, la peça clau de la iniciativa. S’ha aprofitat per agrair el finançament del projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa, com a part del pla Barcelona Ciència 2020-2023, i el suport a les entitats participants, com ara l’IDIBELL, l’ICO, l’URL i Invastify, així com la col·laboració de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top