4 de març, Dia Internacional de Conscienciació sobre el Virus del Papil·loma humà

Arreu del món, més de mig milió de càncers són causats pel VPH. El VPH és la causa de tots els càncers de coll uterí i també de part dels càncers de vulva, penis, vagina, anus i orofaringe.

OneLessWorry HPV

La infecció per VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent: gairebé totes les persones ens infectarem per aquest virus en algun moment de les nostres vides. No obstant això, la majoria de les infeccions es resolen per si soles, i només una petita part d’elles persisteixen i poden arribar a causar un càncer.

Afortunadament, aquesta infecció es pot prevenir mitjançant la vacunació, que ha demostrat una excel·lent efectivitat. A Catalunya, des de l’any 2008 aquesta vacuna està inclosa al calendari de vacunacions sistemàtiques i a dia d’avui es dirigeix a nois i noies de 6è curs d’educació primària (11-12 anys d’edat), a més d’altres grups de risc.

Cal destacar que entre els càncers relacionats amb el VPH, 8 de cada 10 són càncers de coll uterí. Específicament per a la prevenció d’aquest càncer, també comptem amb la detecció precoç o cribratge per a les dones de 25 a 65 anys. La detecció precoç consisteix en la realització d’una prova per detectar la infecció pel VPH o lesions relacionades amb aquesta infecció al coll uterí per poder-les tractar adequadament abans que es desenvolupi un càncer.

Des de l’any 2018, la International Papillomavirus Society (IPVS) ha proposat el 4 de març per augmentar la consciència i l’educació mundial sobre el VPH i la prevenció dels càncers relacionats amb aquest virus. Al grup de recerca en Infeccions i càncer de l’IDIBELL i al Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia ens hem compromès amb la recerca sobre aquest virus incloent la seva relació amb els càncers de coll uterí, d’orofaringe i anals, la implementació del Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí a Catalunya així com la monitorització mundial de les cobertures de vacunació i de cribratge a través d’una estreta col·laboració amb la IARC i la OMS.

Avui ens unim a la campanya #onelessworry per a continuar treballant per a erradicar el VPH i eliminar els càncers relacionats amb el VPH.

Referències:

  1. de Martel C, Georges D, Bray F, Ferlay J, Clifford GM. Global burden of cancer attributable to infections in 2018: a worldwide incidence analysis. Lancet Glob Health. 2020 Feb;8(2):e180-e190. doi: 10.1016/S2214-109X(19)30488-7. Epub 2019 Dec 17. PMID: 31862245.
  2. Manual de vacunacions de Catalunya. Versió dinàmica. Vacuna anti-virus del papil·loma humà (vacuna VPH) [Internet]. Disponible a: https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/Manual-devacunacions/Versio-desglossada-per-capitols/
  3. Protocol de detecció precoç del càncer de coll uterí a Catalunya. Barcelona: Direcció General de Planificació i Recursos en Salut; 2023. [Internet]. Disponible a: https://scientiasalut.gencat.cat/handle/11351/10538

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top