Nou acord de col·laboració amb l’ICR i Vivan Therapeutics per dissenyar nous tractaments personalitzats contra el càncer

NO062 - A Antolin_Vivan Tx - Imatge noti

S’ha signat una col·laboració entre l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institute of Cancer Research (ICR) de Londres, i Vivan Therapeutics per desenvolupar conjuntament molècules que reconeguin més d’una diana per al tractament personalitzat del càncer colorectal.

La resistència als tractaments -quan el càncer s’adapta, evoluciona i aconsegueix esquivar la teràpia- és un dels reptes més grans en la investigació del càncer. Tot i que un fàrmac dirigit a una diana específica del tumor pot resultar inicialment eficaç per aturar-ne el creixement, aquest pot desenvolupar resistències amb el temps. Amb aquesta nova col·laboració, l’equip combinarà la seva experiència en el disseny de nous fàrmacs per contrarestar la resistència als tractaments.

Les mutacions del gen KRAS es produeixen en aproximadament el 30% dels càncers i són particularment freqüents en els adenocarcinomes de pulmó i còlon. S’estan desenvolupant diverses aproximacions per bloquejar l’activitat de KRAS. No obstant això, el KRAS mutat ha demostrat ser molt difícil d’inhibir, i quan s’obté, es desenvolupen resistències al cap de pocs mesos. A més, és poc probable que les mutacions de KRAS es produeixin soles, en la majoria dels tumors també hi ha altres mutacions que afecten altres gens oncogènics, sovint amb un paper rellevant en la resistència als medicaments i limitant l’eficàcia de l’orientació única de KRAS.

Per tant, el desenvolupament d’eines farmacològiques més eficients per inhibir KRAS és una necessitat mèdica urgent no satisfeta. Vivan Therapeutics ha desenvolupat una col·lecció de models de KRAS en la mosca de la fruita, sigui sols o en combinació amb altres mutacions oncogèniques, i una plataforma tecnològica que permet testar múltiples teràpies amb alt rendiment.

El Dr. Albert Antolin, anteriorment a l’ICR i ara a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), utilitzarà nous mètodes computacionals sofisticats per identificar compostos prometedors que puguin dirigir-se tant a KRAS com a altres mutacions oncogèniques. Per la seva banda, el professor Paul Workman, líder de l’equip de transducció de senyals i farmacologia molecular de l’ICR, provarà aquests compostos prometedors en cèl·lules canceroses abans de passar als models de mosca desenvolupats per Vivan Therapeutics.

El Dr. Antolin afirma: “Estic molt entusiasmat amb aquesta col·laboració multidisciplinària entre la indústria i l’acadèmia, cadascú aporta una experiència molt diferent i complementària per afrontar un repte important que podria marcar una gran diferència per a molts pacients amb càncer“.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top