La Unitat d’Investigació Clínica en Assaigs Clínics aconsegueix la recertificació ISO 9001:2015

20230707_100817 còpia

La Unitat d’Investigació Clínica en Assaigs Clínics (UICEC) de l’IDIBELL, gestionada pel servei de Farmacologia Clínica de l’HUB i liderada per la cap d’aquest servei, la Dra. Pilar Hereu, ha aconseguit la recertificació del seu sistema de gestió de la qualitat. L’acreditació es va obtenir per primera vegada l’any 2021 i requereix una revisió anual per verificar que es mantenen els requisits necessaris.

A través de l’entitat de certificació Applus+ i segons la norma ISO 9001:2015, la de major reconeixement en l’àmbit mundial en gestió de qualitat, la UICEC ha aconseguit la renovació de la certificació gràcies a refermar els seus processos de qualitat. El sistema de gestió de la qualitat de la UICEC ha estat implementat amb l’acompanyament de la Unitat de Qualitat de l’IDIBELL.

Aquesta recertificació s’ha superat sense detectar cap no-conformitat. El reconeixement suposa una garantia de qualitat dels serveis de la UICEC i inclou els processos de gestió i coordinació de projectes, gestió administrativa i tramitació del projecte, monitorització i  la farmacovigilància de l’assaig clínic.

La UICEC ofereix suport als grups d’investigació clínica del Campus Bellvitge per a la realització d’estudis de recerca clínica, especialment els assaigs clínics en diverses àrees terapèutiques. Presta serveis als investigadors en l’exercici de les seves responsabilitats com a promotors independents.

En dependència funcional del Servei de Farmacologia Clínica de l’HUB, la UICEC forma part de la Plataforma SCReN (Spanish Clinical Research Network) de l’Instituto de Investigación Carlos III (ISCIII) (PT20/00008) i de la xarxa europea ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network).

La reacreditació ISO 9001:2015 de la UICEC de l’IDIBELL ha de permetre mantenir la qualitat en la seva prestació de serveis, així com millorar la seva oferta i internacionalització.

 

Activitat de la UICEC en el darrer any

La UICEC manté un creixement sostingut de la seva activitat en els darrers anys. En concret, aquest 2022 ha prestat serveis a 46 assaigs clínics actius, majoritàriament assaigs clínics amb medicaments, 15 dels quals son assaigs clínics de la xarxa SCReN. En els darrers anys, la Unitat ha millorat la seva internacionalització i ha donat suport a 8 assaigs clínics internacionals, dels quals 3 compten amb finançament de la convocatòria H2020 i suport d’ECRIN.

La UICEC va fer la tasca de posar en marxa els assaigs clínics independents de terapèutica en la infecció pel SARS-CoV-2, i actualment dóna suport a assaigs clínics internacionals del consorci europeu Vaccelerate, que avalua estratègies terapèutiques amb vacunes contra la COVID-19.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top