L’IDIBELL participa a un projecte europeu de 10M€ per prevenir l’obesitat infantil

  • El projecte europeu EprObes, que utilitza una metodologia basada en Intel·ligència Artificial, estudiarà com prevenir l’obesitat a través de la identificació primerenca de biomarcadors, factors de risc, pronòstic i intervenció.
  • El projecte està co-cordinat per Fernando Fernández-Aranda, cap de grup de l’IDIBELL i CIBERobn, coordinador de la Unitat de Trastorns Alimentaris de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i catedràtic de la Universitat de Barcelona.
  • La investigació destaca per la col·laboració de països com Alemanya, França, Dinamarca, Turquia, Polònia, Bèlgica o Estònia.
Fernando Fernandez

Amb un pressupost de 10 milions d’euros i coordinat per Manuel Tena-Sempere, Empar Lurbe i Fernando Fernández-Aranda, investigadors del CIBER – Centro de Investigación Biomédica en Red, el projecte europeu “EprObes”, que és l’acrònim de “Prevenció de l’Obesitat al llarg de la vida mitjançant identificació de factors de risc, pronòstic i intervenció en etapes primerenques”, abordarà el problema de salut pública de l’obesitat i el seu context fent servir Intel·ligència Artificial (IA).

La utilització de la IA és un dels aspectes més nous del projecte, que incorpora l’anàlisi de dades i algorismes d’aprenentatge automàtic per dissenyar eines de suport a la presa de decisions de metges i professionals de la salut relacionats amb la prevenció i el tractament del sobrepès i l’obesitat. Amb una durada de 5 anys, reuneix científics de països com Alemanya, França, Dinamarca, Turquia, Polònia, Bèlgica o Estònia.

Per analitzar les dades de sèries temporals de les cohorts de mostra i fer prediccions sobre el risc de desenvolupament d’obesitat en un període específic s’utilitzaran models d’IA, com els de xarxes neurals artificials o recurrents o els de memòria estesa de curt-mig termini. Àlex Bravo, investigador especialista en Machine Learning, incideix que recórrer a aquests models, que parteixen de dades descriptives com l’edat o el gènere, “permetrà predir trajectòries d’obesitat segons la probabilitat que els individus pateixin sobrepès o obesitat”.

Per part seva, Manuel Tena-Sempere, coordinador del projecte i investigador principal del CIBEROBN i de la Universitat de Còrdova, assenyala que “Tot i els grans esforços en recerca, fins ara, els tractaments per a les formes més comunes d’obesitat han demostrat tenir una eficàcia limitada. Per això, les estratègies efectives de prevenció, especialment en primeres etapes, són essencials per evitar al llarg de la vida l’espectre complet de complicacions metabòliques que provoca el sobrepès”.

Per implementar mesures personalitzades contra l’obesitat i les seves comorbiditats, el projecte EprObes apunta a identificar els factors de risc i protectors i els mecanismes que es troben a la base de l’augment de pes excessiu en períodes crítics de maduració de les persones, especialment el període periconcepcional /gestacional i el desenvolupament primerenc de la infància i la pubertat/adolescència.

 

Els factors determinants de l’obesitat i les seves especificitats

“Els compostos ambientals, les condicions familiars, l’estat metabòlic matern, el creixement fetal i els factors epigenètics són factors determinants de l’obesitat, presents des d’etapes primerenques del desenvolupament humà. El nostre projecte s’enfoca a implementar estratègies preventives des dels primers moments de la vida, amb l´objectiu d´abordar de manera integral aquest problema”, afirma Fernando Fernández-Aranda, cap del grup de Psiconeurobiologia dels Trastorns de la Conducta Alimentària i Conductes Addictives de l´IDIBELL i psicòleg clínic de l´Hospital Universitari de Bellvitge.

Així mateix, l’estudi està concebut des d’una perspectiva comparativa entre sexes, que permetrà comprendre millor com les hormones, el metabolisme, els rols de gènere, les disparitats socials i altres factors poden interactuar i contribuir de manera específica a l’obesitat i les comorbilitats en cada sexe.

El projecte també incorpora, de manera transversal, l’anàlisi de factors psicològics i socioeconòmics, especialment la salut mental i els trastorns de la conducta alimentària com a aspectes que incideixen i incrementen el risc d’obesitat, una problemàtica de salut pública i de incidència creixent en les poblacions de països desenvolupats i en vies de desenvolupament.

Per abastar millor el fenomen multicausal de l’obesitat, i especialment el període crucial de la infància, el projecte EprObes es divideix en nou paquets de treball interconnectats, que inclouen estudis clínics i preclínics, anàlisis mecanístics i moleculars, així com l’esmentat ús d’eines bioinformàtiques i d’IA.

En tot cas, totes les dades que s’utilitzaran a eprObes seran tractades amb els màxims estàndards i implementant la normativa aplicable a nivell europeu i a nivell nacional per cada entitat participant.

La iniciativa, coordinada des del CIBER i la seva àrea de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), a part de Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), també comptarà amb la participació d’institucions capdavanteres a Espanya com, entre d’altres, la Universitat de Còrdova (UCO), la Fundació per a la Investigació Biomèdica de Còrdova (FIBICO), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), o la Universitat de València (UVEG), a més de 18 organitzacions internacionals.

Scroll to Top