Un estudi demostra que eliminar un enzim en virus utilitzats en immunoteràpia contra el càncer en millora l’efectivitat

NO044 - JJ Rojas_Cancer Gene Therpy - Imatge noti

Una de les estratègies més prometedores contra el càncer, i en què s’estan centrant més esforços de recerca, és l’ús de virus modificats. Els virus s’utilitzen en aquest cas com a agents d’immunoteràpia, és a dir per estimular el sistema immunitari perquè ataqui les cèl·lules canceroses.

Ara un treball coliderat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona (UB) juntament amb la LMU de Munic ha estudiat l’efecte antitumoral de l’eliminació d’un enzim als virus de la família poxvirus. Aquest enzim, anomenat nucleasa específica de cGAMP, és responsable de debilitar la resposta immunitària contra els virus i també limita l’eficàcia del tractament contra el càncer.

Els resultats, presentats a la revista científica Cancer Gene Therapy, demostren que, a l’eliminar aquest enzim, el virus modificat guanya efectivitat en la lluita contra el càncer, ja que augmenta significativament la resposta immunitària contra les cèl·lules canceroses en models tumorals de ratolí. Aquest augment de la resposta immunitària contra els tumors es tradueix en una millor efectivitat del tractament contra el càncer.

Els resultats d’aquest estudi són prometedors i suggereixen que l’ús de virus modificats pot ser una estratègia efectiva per tractar el càncer en el futur. “A més, aquest estudi proporciona una nova comprensió sobre com els gens virals dedicats a escapar del sistema immunitari poden afectar l’eficàcia de la immunoteràpia viral”, afegeix el Dr. Juan J. Rojas, investigador principal del grup d’Immunitat, Inflamació i Càncer de l’IDIBELL i la UB, i un dels líders del projecte.

Els investigadors esperen que les seves troballes obrin noves possibilitats per al desenvolupament de tractaments antitumorals efectius basats en virus modificats. Aquest estudi representa un avenç significatiu en la investigació de la immunoteràpia viral i el potencial per tractar el càncer.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top