Una dieta antidiabètica i antiinflamatòria prèvia a la malaltia pot contribuir a tenir un millor pronòstic en les supervivents de càncer de mama

  • Un estudi liderat per investigadores del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha examinat la relació entre patrons dietètics previs al diagnòstic del càncer de mama i la supervivència d’aquestes pacients.
NO017 - C Espin_BJC - Imatge noti

Un estudi liderat per investigadores del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), publicat a la revista científica British Journal of Cancer, ha examinat la relació entre patrons dietètics previs al diagnòstic del càncer de mama i la supervivència de les pacients. L’estudi s’ha realitzat a partir d’una cohort europea que inclou 13.270 dones amb càncer de mama procedents de 9 països diferents i que se les ha seguit una mitjana de nou anys després del seu diagnòstic.

A partir de la informació sobre dieta recollida en l’estudi EPIC, de l’anglès European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, s’han calculat tres patrons dietètics que estan relacionats amb mecanismes biològics claus en el càncer de mama: els nivells d’estrògens, la resistència a la insulina, i la inflamació crònica de baix grau. Posteriorment, s’ha analitzat la relació entre cadascun d’aquests patrons de dieta i la supervivència del càncer de mama.

 

La relació entre els patrons de dieta i la supervivència en càncer de mama

 

El patró de dieta que s’associa amb menor risc de diabetis, també anomenat “dieta antidiabètica”, es defineix per ser ric en fibra, cafè, fruits secs, greixos saludables, fruita sencera, amb baix índex glucèmic, poc consum de greixos trans, begudes ensucrades, sucs i carn vermella i processada. Els resultats observats indiquen que aquelles dones que seguien una dieta més antidiabètica, abans de ser diagnosticades de càncer de mama, presentaven una supervivència un 22% superior que les dones que seguien dietes més prodiabètiques. En canvi, les dones que seguien dietes més proinflamatòries abans del diagnòstic (riques en carn, productes ensucrats i greixos), presentaven una supervivència un 6% inferior en comparació a les dones que seguien dietes més antiinflamatòries. D’altra banda, aquelles dones que tenien una dieta amb característiques dels patrons antidiabètic i antiinflamatori (més consum de vegetals, fruites, llegums, fruits secs, pa integral, peix, iogurt, cafè i té), tenien un increment del 17% en la supervivència després del diagnòstic comparat amb les que seguien patrons de dieta oposats (prodiabètics i proinflamatoris).

Per la investigadora del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i l’ICO i primera autora de l’estudi, Carlota Castro-Espin, “aquest estudi, i les dades que se’n poden extreure, aporten evidència amb relació a que l’adherència a una dieta antidiabètica i antiinflamatòria podria millorar el pronòstic de les dones que han patit un càncer de mama. Per tant, això pot ajudar a definir recomanacions dietètiques específiques per aquestes pacients, que, en aquests moments, no existeixen” i afegeix “tot i això, són necessaris estudis addicionals que examinin altres patrons de dieta i especialment estudis on s’avaluïn programes d’intervenció nutricional en supervivents de càncer de mama per tal de poder establir aquestes recomanacions” .

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top