La Marató finança un projecte sobre el trastorn obsessivocompulsiu

  • En l’edició del 2021 els 12,1 milions d’euros recaptats es distribuiran entre 38 projectes de recerca i 81 equips d’investigació.
  • El projecte liderat per la Dra. Maria del Pino Alonso, de l’IDIBELL i l’HUB, rebrà quasi 400.000 euros per buscar nous biomarcadors predictors de l’evolució del TOC a llarg termini.
Alonso Soriano grups

L’edició 2021 de La Marató de TV3, Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals va recaptar 12,1 milions d’euros. Aquesta edició dedica a la Salut Mental ha permès sensibilitzar a la ciutadania sobre uns trastorns amb molts estigmes que, segons els experts, una de cada 4 persones tindrà al llarg de la seva vida, i continuen augmentant, especialment entre la població més jove.

Els fons recaptats permetran que 81 equips de recerca duguin a terme 36 projectes en salut mental. Una injecció notable de recursos que impulsarà la creació de noves eines de prevenció i diagnòstic, així com tractaments més eficients amb l’objectiu de guanyar més anys i més qualitat de vida per als pacients i les seves famílies.

Entre els 36 projectes seleccionats hi consta el liderat per la Dra. Maria del Pino Alonso, investigadora principal de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), on també hi participa el Dr. Carles Soriano de l’IDIBELL. El projecte que ha rebut gairebé 400.000 euros busca nous biomarcadors predictors de l’evolució a llarg termini de les persones amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC), i es desenvoluparà en col·laboració amb investigadors del Servei de Psiquiatria Infanto-Juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Tot i que es disposa de teràpies farmacològiques i psicològiques efectives per a tractar el TOC, el pronòstic a llarg termini de la malaltia continua essent debatut, per la qual cosa resulta fonamental identificar factors que prediguin la seva evolució. En el projecte de l’IDIBELL i l’HUB, es crearà una cohort de 300 pacients, incloent nens, joves i adults, diagnosticats de TOC als que s’oferirà tractament per a la malaltia i se’ls realitzaran diferents proves funcionals. Entre altres, s’utilitzarà un l’anàlisi de la connectivitat funcional cerebral i puntuacions de risc poligènic per caracteritzar els predictors neurobiològics i els mecanismes que expliquen l’evolució a llarg termini del TOC.

L’objectiu del projecte és classificar els i les pacients en funció de l’evolució dels seus símptomes i identificar els mecanismes responsables i els predictors més rellevants. La Dra. Alonso assegura que: “Això ens permetrà optimitzar l’abordatge terapèutic, desenvolupant estratègies personalitzades basades en l’evidència neurobiològica“.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top