El cafè podria tenir un efecte protector davant el càncer d’endometri

  • Un estudi epidemiològic co-liderat per L’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat de Harvard (Boston, EUA) ha observat que el consum de cafè podria tenir un ‘efecte protector’ davant el risc de patir un càncer d’endometri.
  • L’estudi, el més gran que s’ha realitzat fins a dia d’avui, s’ha elaborat combinant dades de gairebé 40.000 dones d’arreu del món.
NP26 - M Crous_café - Imatge noti

Un estudi epidemiològic liderat per la investigadora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Marta Crous-Bou, i la Universitat de Harvard ha avaluat l’associació entre el consum del cafè i el risc de patir un càncer d’endometri, el tumor ginecològic més freqüent  en les dones als països desenvolupats després del de mama, còlon i/o pulmó.

En l’estudi, que s’ha realitzat combinant dades de dones d’arreu del món  incloses en el consorci ‘E2C2, Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium’, s’ha observat que el consum de cafè té un ‘efecte protector’ davant el risc de patir un càncer d’endometri. Aquesta troballa podria tenir un impacte important ja que el cafè és la beguda més consumida arreu del món després de l’aigua i podria tenir un efecte beneficiós en la salut pública global.

 

Com s’ha realitzat aquest estudi?

Per a la realització d’aquest estudi, el més gran que s’ha fet fins a dia d’avui, s’han combinat les dades de més de 40.000 dones, algunes amb càncer d’endometri (unes 12.000) i la resta lliures de la malaltia. A més, s’han tingut en compte alguns factors de risc concrets de la malaltia com poden ser l’obesitat, el risc de patir diabetis, el consum del tabac o l’edat de la menopausa, entre d’altres.

A partir d’aquí es va poder observar que, aquelles dones que bevien cafè tenien aproximadament un 10% menys de risc de patir un càncer d’endometri. A més, també es va poder veure que aquesta disminució era encara més important amb les dones que tenien sobrepès o obesitat, que és el principal factor de risc per a patir aquesta malaltia, i on es més evident l’efecte beneficiós del cafè i els seus compostos.

Tot i que ja hi havia alguns estudis previs que suggerien que podia existir aquesta associació, no s’havia explorat mai amb un estudi que inclou una cohort tant nombrosa i tenint en compte tants factors de risc. “Els mecanismes biològics darrere aquesta associació no se saben del cert però pensem que poden tenir a veure amb determinats components del cafè com poden ser els polifenols o altres antioxidants. Aquests podrien ser capaços de reduir els nivells d’estrògens o insulina, dues hormones clarament implicades en l’origen d’aquest tumor” afirma la investigadora l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia i primera autora de l’estudi, Marta Crous-Bou.

I afegeix “aquests resultats podrien plantejar obrir les portes a realitzar assaigs clínics amb suplements que continguin aquests compostos i poder fer petites intervencions en grups de pacients concrets amb més risc de patir la malaltia per tal de poder observar la seva evolució. Confirmar l’efecte beneficiós dels compostos del cafè podria tenir una repercussió important en la Salut Pública ja que és una beguda molt consumida arreu”.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top