Organoides del grup de recerca de la Dra. Sandra Acosta exhibits en l’exposició Cervell(s) del CCCB

  • Els organoides són reconstruccions tridimensionals a partir de cèl·lules mare que simulen teixits i òrgans, el que els converteix una gran eina per estudiar el desenvolupament i la funció dels teixits humans.
  • L’exposició Cervell(s) s’endinsa en aquest òrgan des de diferents perspectives tan artístiques, històriques, com científiques; presentant resultats de projectes reals com el cas de la Dra. Sandra Acosta.
NO97 - Expo CCCB_Cervell(s) - Imatge noti

L’exposició Cervell(s) del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ens endinsa tan en l’anatomia del cervell com en tot allò que aquest genera: la consciència, el pensament abstracte, el llenguatge, la imaginació, els somnis i la memòria. La mostra també indaga en altres ments més enllà de les humanes: les intel·ligències artificials, animals o col·lectives, així com les dels organismes sense cervell.

L’exposició presenta al voltant de 300 peces, entre les quals s’hi troben instal·lacions immersives d’art contemporani, obres audiovisuals, peces de col·leccions històriques i resultats de projectes de recerca científica sobre el cervell. Com és el cas de l’estand on es presenta part de la investigació de la Dra. Sandra Acosta, investigadora principal del grup de Trastorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona.

L’estand en qüestió es troba en l’apartat de noves intel·ligències, en la secció d’estructures sintètiques, i en ell s’hi exposen els organoides de neurones humanes que generen en el mateix grup de recerca.

Per crear els organoides converteixen cèl·lules mare humanes en conjunts tridimensionals organitzats, o organoides, que imiten l’estructura i la funció dels òrgans. Aquests miniòrgans presenten característiques molt més semblants a les condicions in vivo que els cultius cel·lulars tradicionals en dues dimensions. Això, converteix els organoides en un sistema excepcional per estudiar al laboratori el desenvolupament i la formació del cervell, entre altres òrgans i teixits.

En el grup de la Dra. Acosta utilitzen els organoides cerebrals derivats de cèl·lules mare humanes com a model per estudiar el desenvolupament del cervell i les malalties associades a través d’anàlisis epigenètiques, transcriptòmiques o de microscòpia avançada, entre d’altres. Actualment, estudien malalties com l’epilèpsia, l’Alzheimer o els trastorns cognitius derivats del long-COVID.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top