Els resultats d’un assaig clínic amb participació de IDIBELL confirmen els beneficis d’un nou fàrmac en persones amb insuficiència cardíaca

  • La dapagliflozina redueix de forma signficativa el risc de mort cardiovascular i les hospitalitzacions a causa d’una insuficiència cardíaca (IC)
  • L’estudi suposarà un canvi en les recomanacions de tractament de la IC de les guies clíniques internacionals que reforçaran l’ús del fàrmac de forma més precoç en els pacients
NP - J Comin_NEJM - Imatge

La principal conclusió de la fase III de l’assaig, que es va presentar mundialment el passat dissabte en el decurs del Congrés de la Societat Europea de Cardiologia a Barcelona, és la confirmació de que l’eficàcia de la dapagliflozina en la reducció de la mortalitat i l’agreujament de les persones amb una IC té un caràcter global, independentment de la seva fracció d’ejecció (el percentatge de sang que el ventrícul esquerra del cor bombeja amb cada contracció i el principal valor per determinar la gravetat d’una IC).

El Dr. Josep Comin, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i director del Grup de Recerca BIO-Heart en Malalties Cardiovasculars de l’IDIBELL, és coautor de l’article que recull els resultats de l’assaig internacional de fase III DELIVER, publicat al prestigiós The New England Journal of Medicine (NEJM). “L’estudi suposa una revolució en el tractament dels pacients amb IC ja que per primera vegada es demostra que un fàrmac com la dapagliflozina millora els resultats clínics i la qualitat de vida al llarg de tot l’espectre de funció ventricular”, afirma el Dr. Comin, que ha estat responsable del desenvolupament de l’estudi a l’estat espanyol. En aquest sentit, cal destacar que des de l’HUB i el Grup BIO-Heart s’han coordinat els més de 300 pacients de tot l’estat que han participat en l’estudi, d’un total de més de 6.200 a tot el món.

Els resultats presentats en el congrés de Barcelona i que han estat publicats alhora en el NEJM demostren que l’administració de la dapgliflozina, en una única dosi oral diària, és capaç de reduir l’efecte compost de mort cardiovascular i empitjorament de la IC en un 18%. A més, l’anàlisi conjunta de l’estudi DELIVER i un altre que també s’ha centrat en el mateix fàrmac, el DAPA-HF, va mostrar que la reducció del risc de mort cardiovascular era d’un 14%.

 

Què és la dapagliflozina?

Es tracta del primer inhibidor i cotransportador de sodi glucosa 2 o SGLT2, d’ús oral, que fins ara estava aprovat per al tractament de la diabetis melitus tipus 2, com a complement de la dieta i l’exercici, ja que redueix el sucre en sang fent que els ronyons eliminin més glucosa amb l’orina. Comercialitzat per Astra Zeneca, que ha impulsat l’assaig DELIVER, la dapagliflozina també està aprovada per al tractament de la IC amb fracció d’ejecció (FEVI) reduïda i malaltia renal crònica. Tal i com destaca el Dr. Comin, “ara el ventall de pacients d’insuficiència cardíaca que poden comptar amb un tractament eficaç s’amplia amb els que tenen una FEVI de rang intermedi o lleugerament reduït”.

Afegeix que “Els resultats de l’estudi suposaran un canvi en les recomanacions actuals de les guies de pràctica clínica internacionals i són un exemple paradigmàtic de transferència de coneixement a la pràctica clínica en la qual l’HUB i l’IDIBELL han contribuït de manera significativa”.

La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica que s’agreuja amb el temps i que a Espanya afecta a un 2% de la població i a prop de 64 milions de persones a tot el món. És la principal causa d’hospitalització per als més grans de 65 anys i suposa una important despesa sanitària.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top