Un nou test de detecció de càncer d’endometri que es pot realitzar a casa

  • Es tracta d’un test epigenètic que és capaç de detectar entre el 90 i el 100% dels casos de càncer d’endometri.
  • Aquest nou mètode ràpid i no invasiu es pot realitzar tant en mostres de citologia de coll d’úter obtingudes a la consulta mèdica com en automostres vaginals recollides a casa.
  • L’estudi de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat d’Innsbruck publicat al Journal of Clinical Oncology seria especialment útil per dones en risc de càncer d’endometri.
NP19 - L Costas_JCO - Imatge

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Innsbruck a Àustria han dissenyat i provat un nou sistema no invasiu i d’automostra que podria avançar un any el diagnòstic del càncer d’endometri.

El nou mètode consisteix en un test epigenètic que mesura el nivell de metilació de dos gens concrets en mostres de citologies de cèrvix. Les metilacions son modificacions de l’ADN que permeten activar o inactivar l’expressió de gens. Les mostres es poden obtenir a través de lleugers raspats del coll de l’úter a la consulta, o a través d’un petit dispositiu similar a un tampó que la pacient pot utilitzar a casa seva.

Els resultats publicats a la revista Journal of Clinical Oncology mostren que, en funció del sistema usat per obtenir la mostra, aquesta nova estratègia detecta entre el 90 i el 100% dels casos de càncer d’endometri.

Segon Dra. Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d’infeccions i càncer de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, seria factible utilitzar aquest mètode per a diagnosticar el càncer d’endometri en poblacions de risc.

 

El diagnòstic precoç, la clau per a la supervivència

El càncer d’endometri és un dels més freqüents entre les dones, afecta més de 400.000 dones l’any mundialment. Actualment, els mètodes de diagnòstic són molt invasius i dolorosos, majoritàriament a través de biòpsies de l’endometri. Un retard en el diagnòstic obliga a utilitzar tractaments més agressius i disminueix significativament la supervivència de les pacients.

Aquest test ha funcionat bé tant en les mostres que pren el personal mèdic a consulta com en automostres vaginals preses per la pacient a casa -comenta la Dra. Costas-. Amb aquest nou sistema es pot reduir la pressió assistencial i la necessitat d’una derivació inicial a un especialista i contribuir per tant a un diagnòstic més ràpid.”

 

Nou mètode de diagnòstic per grups de risc

Aquest ha estat un estudi multidisciplinari en el qual s’han inclòs cohorts molt diverses per avaluar en profunditat el potencial de la nova metodologia.

L’estratègia  pot ser molt beneficiosa en dos grups de risc: dones postmenopàusiques amb sagnat ginecològic, principal símptoma del càncer d’endometri; i, dones amb la síndrome de Lynch, una afectació genètica hereditària que predisposa a desenvolupar càncer. Els investigadors proposen realitzar estudis de cost-efectivitat i analitzar cohorts grans d’aquests grups de risc de càncer d’endometri abans d’implantar aquest nou mètode de diagnòstic.

Per altra banda, l’estudi ha mostrat resultats molt esperançadors sobre la utilitat d’aquest mètode en la població general, fora de risc, ja que també ha permès identificar aquest càncer un any abans del seu diagnòstic. De cara al futur, s’estan fent proves per avaluar tests similars per el diagnòstic d’altres càncers ginecològics.

L’estudi ha comptat també amb la participació del Departament de Patologia i de Ginecologia del Hospital Universitari de Bellvitge.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top