Començar abans la rehabilitació física en pacients amb COVID-19 sever pot reduir els dies d’hospitalització

  • Un estudi retrospectiu de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge mostra que iniciar la rehabilitació física dels pacients ingressats a l’UCRI per COVID-19 sever abans dels set dies d’hospitalització redueix el temps a l’hospital.
NO82 - M Molina_COVID - foto

Un estudi retrospectiu de pacients amb COVID-19 sever ingressats a la UCRI  de l’Hospital Universitari de Bellvitge entre el mes de març i el mes de maig del 2020 ha demostrat  que aquells que iniciaven la rehabilitació física abans dels set dies d’ingrés reduïen significativament la seva estada a l’hospital.

La fisioteràpia per a la rehabilitació física dels pacients ingressat a la UCRI està àmpliament recomanada. No obstant, durant els primers mesos de la pandèmia per COVID-19, el risc de contagi del personal sanitari, sumat a la falta de dades sobre el millor moment per iniciar la rehabilitació i el procediment a seguir, va portar a no seguir un protocol estandarditzat i a realitzar abordatges molt diversos.

Ara un estudi del grup de recerca en Pneumologia de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge publicat a la revista Frontiers in Medicine ha avaluat l’impacte i seguretat d’iniciar la rehabilitació física anticipadament. L’estudi que inclou 159 pacients mostra que els pacients amb un abordatge primerenc redueixen l’estada a l’hospital a una mitjana de 19 dies, mentre que els que inicien la rehabilitació més enllà dels set dies d’ingrés presenten una estada mitjana de 34 dies.

El treball també mostra que cap dels fisioterapeutes implicats en la rehabilitació primerenca es van infectar per coronavirus. Tampoc es van identificar efectes adversos de la rehabilitació anticipada en els pacients.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top