La generació d’un model de neurofibroma a partir de cèl·lules mare obre la porta al desenvolupament de nous tractaments

  • Els neurofibromes són tumors del sistema nerviós perifèric, que desenvolupen persones amb una malaltia hereditària, i que suposen la principal causa de mort entre les persones que el pateixen.
  • Un equip de l’IGTP, amb la col·laboració d’investigadors de l’IDIBELL, el P-CMRC i de l’ICO, ha desenvolupat un model tridimensional de neurofibroma que permetrà provar nous tractaments.
NO20 - Neurofibromes - Imatge

Un treball publicat a la revista Cell Reports descriu el desenvolupament d’un nou sistema basat en cèl·lules mare per generar neurofibromes, tumors del sistema nerviós perifèric. Aquests tumors es desenvolupen en persones que tenen una malaltia hereditària molt prevalent, 1 de cada 3000 persones, anomenada Neurofibromatosis de tipus 1, i constitueixen la causa principal de mortalitat entre aquests pacients.

Fins ara, mancava un model robust de neurofibromes humans en ratolins on poder provar nous tractaments. Aquest treball, que ha comptat amb la participació d’investigadors del programa de medicina regenerativa de l’IDIBELL i el P-CMRC, investigadors del programa d’investigació en càncer Oncobell de l’IDIBELL i de l’ICO, i que ha estat liderat pel grup de Càncer Hereditari de l’IGTP, representa un salt important en la modelització d’aquests tumors.

L’originalitat del treball recau en la utilització d’un sistema de cultiu 3D, compost per cèl·lules de Schwann, derivades de cèl·lules mare humanes, i fibroblasts, isolats dels tumors dels pacients, els dos tipus cel·lulars principals dels neurofibromes. L’avantatge que ofereix aquest nou model és que se’n poden generar moltes esferes, i per tant, permeten avaluar múltiples fàrmacs al mateix temps. A més, quan aquestes esferes s’implanten en el nervi ciàtic d’un ratolí, són capaces de generar neurofibromes humans, demostrant que representen un model fidedigne.

Finalment, a partir de neurofibromes de pacients també se n’ha estudiat l’heterogeneïtat cel·lular a partir de l’anàlisi de cèl·lula única. Això ha permès disposar d’una radiografia més clara i completa de la composició cel·lular d’aquest tipus de tumors, ajudant a entendre millor aquests tumors i a dissenyar nous potencials fàrmacs.

Aquest treball també ha comptat amb la participació del Centre de Regulació Genòmica (CRG-CNAG) i el Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top