Fem Tàndem: Treballs de Recerca

  • Fins al moment, la col·laboració entre l’IDIBELL i l’Institut Bellvitge ha permès a sis alumnes de Batxillerat realitzar el seu treball de recerca a les instal·lacions de l’IDIBELL i veure de primera mà la feina que s’hi fa.
NO19 - Tandem_TR - Imatge

Gràcies al Tàndem Educatiu IDIBELL – Institut Bellvitge, des del curs 2018 l’alumnat de Batxillerat d’aquest institut ha tingut l’oportunitat de fer el seu Treball de Recerca amb el suport dels professionals i els recursos dels què disposa l’IDIBELL.

La cotutorització d’aquests treballs ha aproximat, encara més, els nois i noies del Bellvitge al món de la recerca científica ja que els ha permès fer una estada durant l’estiu a les instal·lacions de l’IDIBELL i conèixer de primera mà com treballen els i les investigadores del nostre país.

A continuació us mostrem un resum de tots els Treballs de Recerca d’aquest programa:

 

Documental sobre l’IDIBELL

Els alumnes Aarón López i Víctor Sanz, sota la cotutorització de Mili Esono (Institut Bellvitge) i Joan Duran (IDIBELL), van realitzar un documental en el qual van seguir en la seva feina diària a tres investigadors de tres àrees de recerca de l’IDIBELL per presentar tres punts de vista de la institució.

 

El sucre, combustible del càncer?

L’objectiu d’aquest Treball de Recerca era comprovar si una dieta rica en sucres estava relacionada amb el fet de patir càncer. Karen Isabel Woroniecki, amb la tutorització d’Elvira Fernández (Institut Bellvitge) i Raül Zamora (IDIBELL), va concloure que tot i que hi ha estudis que apunten a una relació directa entre el sucre i el càncer, calen més investigacions per acabar de conèixer els detalls. Per altra banda, existeix una clara relació indirecte, ja que el sucre és directament responsable d’algunes malalties que tenen una alta associació amb el càncer.

 

Quins factors incrementen el risc de càncer? Un estudi sobre els factors de risc a Espanya i Pakistan

Aquest treball, realitzat per Fatima Akhtar, i tutoritzat per Elvira Fernandez (Institut Bellvitge) i Marta Pineda (IDIBELL), va guanyar el segon premi de l’àmbit experimental en les 21es JORNADES CIENTÍFIQUES I TECNOLÒGIQUES de Batxillerat de l’Hospitalet.

En el treball es van realitzar enquestes a 122 joves de l’Institut Bellvitge i 215 d’un institut de Pakistan, per esbrinar quins eren els factors de risc que augmentaven la prevalença de càncer en les respectives poblacions. Els resultats van indicar que la prevalença de càncer és més gran a Espanya perquè les persones estan exposades a més factors de risc malgrat tenir unes millors condicions de vida en comparació amb el Pakistan.

 

Addiccions comportamentals: on comencen i fins on arriben?

A través d’enquestes a adolescents, aquest treball va analitzar les addicions de conducta en aquesta població. Claudia Luque Villar i Daniel Toma, gràcies a la tutorització d’Elvira Fernández (Institut Bellvitge) i Susana Jiménez (IDIBELL), van poder comprovar que quan l’addicció pren el control de la persona, aquesta desenvolupa una sèrie de conseqüències fisiològiques, com trastorns del son, aïllament social o problemes de salut, i també canvis en els neurotransmissors del cervell.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Fem Tàmdem. Institut de Bellvitge (enllaç)

Comparteix a:

Scroll to Top